Política

El Rif, primer aniversari de la revolta enmig de la repressió policial

La mort d’un jove venedor ambulant a qui la policia va requisar la mercaderia va fer saltar l’espurna

Els líders del moviment són a la presó des de fa mesos

Fa un any, la mort d’un jove venedor de peix, Mouhcine Fikri, va fer saltar l’espurna a la zona del Rif, al Marroc. La policia va llençar la seva mercaderia al camió de les escombraries i l’home, desesperat perquè allò era la seva única manera de guanyar-se la vida, es va llançar a l’interior del vehicle. Fikri va morir triturat pel mecanisme del camió. Aquest fet va desencadenar la ira a la ciutat d’Al-Hoceima, on viuen unes 60.000 persones. Els rifenys celebraven, ahir, enmig d’altes mesures de seguretat i amb centenars d’activistes a les presons, el primer aniversari de l’esclat de la seva revolta social, que va sacsejar el nord del Marroc i es va contagiar durant mesos a la resta del país.

La policia marroquina ha tornat a prendre, els últims dies, les places principals de la ciutat d’Al-Hoceima, capital del Rif, i a establir punts de control a les entrades d’aquesta urbs i de les dues principals poblacions de la seva província, Imzuren i Beni Buayach. El govern del Marroc va prohibir “totes les manifestacions en llocs públics [del Rif] els dies 27 i 28 d’octubre” perquè “creen un clima de tensió que pot impactar negativament en els interessos dels ciutadans i en l’ordre públic”.

El moviment, a presó

La falta d’inversions a la zona del Rif és el que esgrimeixen els manifestants. Reclamen escoles, hospitals i universitats. Consideren que, des de fa molts anys, Rabat els margina. La resposta ha estat contundent i l’exèrcit s’hi ha desplegat. Tot i això, Mohammed VI destituïa fa pocs dies a quatre ministres per la mala gestió del conflicte al Rif. Dilluns passat, el líder de la revolta, Nasser Zafzafi, acompanyat de la cúpula del seu moviment, va comparèixer, per primera vegada, davant del tribunal d’apel·lació de Casablanca, cinc mesos després de la seva detenció, i va ser acusat d’atemptar contra la integritat de l’Estat, un delicte castigat al Marroc amb sancions que poden comportar la pena de mort. Els activistes van denunciar la violència que han patit a la presó.

LA XIFRA

60.000
persones
viuen a la ciutat d’Al-Hoceima, a la zona del Rif.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.