La nova República i el 155 centren l’interès mundial
La declaració d’independència aprovada pel Parlament és notícia destacada als digitals d’arreu del món
La majoria destaca la suspensió de l’autonomia i la imminent resposta de l’Estat
Com era de preveure, la jornada d’ahir va centrar l’interès de la comunitat internacional, que va seguir la jornada al Senat i al Parlament gràcies a les cròniques i els comentaris dels centenars d’enviats especials que segueixen des de fa temps el procés. A primera hora de la tarda, la declaració d’independència aprovada a la cambra catalana va ser notícia d’obertura de la majoria de digitals d’arreu. Poc després, la notícia compartiria protagonisme amb la ràpida resposta del govern espanyol, en forma d’aprovació al Senat de l’aplicació de l’article 155 i del conjunt de mesures acordades posteriorment al Consell de mMinistres.
Els principals mitjans de l’Estat francès van fer un seguiment exhaustiu de la jornada. Le Monde obria la seva edició digital amb un titular força explícit: “El Parlament vota a favor de la independència, Madrid respon”, força semblant al formulat des de Libération –“Catalunya declara la independència i Madrid la posa sota tutela”–. Le Figaro concedia tot el protagonisme a la declaració a la portada: “El Parlament català declara la independència.”
The Guardian, un dels grans mitjans del Regne Unit, concedia tot el protagonisme a la resposta de l’Estat: “Espanya imposa la seva llei després que Catalunya hagi votat declarar la independència.” La crònica signada per Sam Jones i Stephen Burgen destacava el fet que el Senat va atorgar ahir a Mariano Rajoy “poders sense precedents per imposar un govern directe sobre els catalans”. En termes semblants s’expressava The Independent –“El Senat espanyol aprova mesures per prendre el control directe de Catalunya.” Finalment, The Times obria la seva edició digital informant que Els catalans voten separar-se d’Espanya. A Escòcia, és de destacar el seguiment de la jornada que va fer The National, un diari que sempre s’ha posicionat a favor del procés sobiranista. Ahir, concedia tot el protagonisme del seu digital a la reacció del seu govern: “L’executiu escocès dona suport al dret dels catalans a decidir el seu futur.”
A Itàlia, la Repubblica concedia tot el protagonisme a la declaració aprovada a la cambra catalana. “El Parlament declara la independència: obert el procés constituent.” Una aposta semblant a la del Corriere della Sera, que destacava l’esclat de joia que es va viure al carrer des del primer moment de l’aprovació de la independència. “Catalunya declara la independència; eufòria al carrer.” Cal destacar que la cobertura informativa que aquest mitjà anava fent en directe es feia sota un titular força explicatiu: “Benvinguda República.”
A Alemanya, el digital de Der Spiegel, i sota un avantítol explícit –“Conflicte amb Madrid”– titulava “El Parlament de Catalunya vota per la independència”. Més interpretativa era la lectura del Frankfurter Algmeneine: “Madrid i Barcelona situen Espanya al llindar de l’abisme”. En la crònica, el cap d’internacional del rotatiu, Klaus-Dieter Frankenberger, es referia al que considera el principal repte que ha tingut mai l’Estat: recuperar els milers de catalans que se senten oprimits per la seva acció de govern.
Als Estats Units, The New York Times centrava la informació del seu digital en la resposta de l’executiu de Rajoy: “Espanya es mobilitza per prendre el control de Catalunya.” Per la seva banda, The Washington Post subratllava el fet que la declaració d’independència és una mesura “sense cap precedent”. Fox News dedicava una àmplia cobertura al seguiment de la jornada, que resumia amb el titular: “El Parlament de Catalunya declara la independència i el govern espanyol pren el poder.”
Pel que fa a Llatinoamèrica, el procés català ha suscitat un gran interès a l’Argentina. Ahir, el Clarín qualificava la jornada d’històrica i obria l’edició digital amb un titular força il·lustratiu: Catalunya va declarar la seva independència i es va constituir com a República. Una informació que completava amb les decisions anunciades des de Madrid.