Política

Màxima expectació al món per la “crisi” catalana

Els mitjans de comunicació internacionals destaquen la decisió de Puigdemont de no convocar eleccions anticipades

La situació a Catalunya encapçala la majoria d’edicions digitals

Els mitjans de comunicació internacionals van fer ahir un ampli seguiment de la qüestió catalana.

En les seves edicions digitals, la majoria de diaris obrien amb la decisió del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de no convocar eleccions. Es destacava que la decisió del mandatari català es devia al fet que no tenia garanties que el govern espanyol no apliqués l’article 155. La BBC assegurava que al Parlament català es debatia ahir la proclamació de la independència “un dia abans que l’Estat espanyol, segurament, vulgui prendre el control de l’autonomia”. La notícia era una de les més llegides al web i amb un gran nombre de comentaris.

Al minut

El diari francès Le Monde va fer un seguiment exhaustiu de la jornada, gairebé al minut. A més, una periodista contestava a les preguntes dels lectors. El rotatiu Le Figaro també dedicava un article als intents de Puigdemont d’arribar a un acord amb l’Estat espanyol que no ha cristal·litzat. I també definia tres possibles escenaris: “la convocatòria d’eleccions autonòmiques per calmar la crisi, la proclamació de la república catalana o optar per l’statu quo”.“De l’amenaça de la tutela a l’esperança truncada”, titulava, fent referència als intents del mandatari català d’arribar a una entesa amb el govern espanyol perquè no s’apliqués l’article 155.

El diari subratllava que la jornada havia estat plena d’esdeveniments inesperats. Els periodistes que segueixen de prop la qüestió catalana ja havien explicat la setmana passada en els seus mitjans de comunicació les conseqüències que podia tenir per a Catalunya l’aplicació del 155.

Per la seva banda, a la cadena nord-americana CNN es feia un seguiment de tot el dia i s’assegurava que havia estat un “dia de confusió a Barcelona”. “Puigdemont ensopega en la seva oferta a Espanya”, es podia llegir en el seu titular.

En les seves edicions s’explicitava que des de l’1 d’octubre l’Estat espanyol s’enfronta a una de les seves pitjors crisis en “dècades”. En aquesta edició també hi havia penjats vídeos en què es podien veure les càrregues policials de l’1 d’octubre.

Un dels diaris que analitzaven més a fons la situació era l’alemany Frankurter Allgemeine. “La part de la població catalana que vol la independència –i que fa uns quants anys es podria haver conformat amb més autonomia– se sentirà ara víctima d’una freda pràctica de domini. Ja no considera legítim l’Estat. I quan molts ciutadans qüestionen la legitimitat de l’Estat, insistir en la Constitució no porta políticament enlloc”, assegurava en un comentari el director de la secció d’internacional, Klaus Dieter Frankenberger, i que ahir va ser portada de l’edició digital.

El diari alemany Die Welt apuntava que el president continuarà “buscant el seu pla per a la independència” després de rebutjar la convocatòria d’eleccions anticipades, i destacava que Puigdemont “ha tingut Espanya en suspens” durant tot el dia pels canvis d’hora de la seva compareixença.

Ressò de les protestes

Els mitjans de comunicació italians també es feien ressò de la decisió del Parlament. El diari Corriere de lla Sera destacava: “No hi haurà eleccions anticipades, el Parlament decidirà si es proclama la independència.” Per la seva banda, La Republicca explicava les mobilitzacions estudiantils que durant tot el dia hi havia hagut a Catalunya i que havien desembocat a la plaça Sant Jaume.

El diari nord-americà The New York Times, en un article firmat per Raphael Minder, titulava: “El líder català permetrà que els legisladors decideixin la independència.” Segons el rotatiu nord-americà, la mesura adoptada pel president “virtualment ” assegura que el govern de Madrid prendrà el control de la “regió”, fent ús dels seus poders constitucionals d’emergència”.

LA FRASE

Insistir en la Constitució no porta políticament enlloc
Frankfurter Allgemeine

Un diputat finlandès, contra la violència

Un diputat finès, Mikko Kärnä, demanava ahir a través de Twitter que no hi hagi violència (per part de l’Estat espanyol) si Catalunya declara la independència. “Europa promou la no-violència”, va dir.

Draghi: “És important el que passa a Catalunya”

El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, va assegurar que està seguint “molt atentament” la situació a Catalunya, però no es va aventurar a dir si hi ha riscos “d’inestabilitat financera”.

Assange: “És un gran dia per a Catalunya”

L’activista Julian Assange, que s’ha mostrat favorable al procés d’independència de Catalunya, assegurava ahir que Catalunya havia viscut “un gran dia” per la successió dels esdeveniments.

Juncker: “Respecto que els catalans es puguin expressar”

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, va assegurar ahir que respecta la voluntat dels catalans a expressar-se, tot i que considera que no estan “oprimits” per l’Estat espanyol. També va assegurar que el referèndum de l’1 d’octubre passat “no va tenir una participació que permeti dir que la voluntat total del poble català és allò que el seu govern pretén”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.