Societat

Llengua

La Plataforma per la Llengua denuncia la discriminació del català a l’Eurocambra

L’entitat demana que es pressioni el president del Parlament Europeu

L’exministre d’Exteriors eslovè titlla de “totalitària” l’actuació del govern espanyol a Catalunya

La Plataforma per la Llengua ha portat aquest dijous al Parlament Europeu la discriminació del català a l’Estat espanyol i a les institucions europees. Ho ha fet en un context en què la situació política de Catalunya ha centrat bona part dels comentaris dels eurodiputats en el ple d’aquests dies a Estrasburg.

El president de l’entitat, Òscar Escuder, ha denunciat que els catalanoparlants no tenen els mateixos drets lingüístics que els castellanoparlants i ha posat com a exemple el fet que no es compleixin les lleis catalanes sobre etiquetatge en català, la manca de reciprocitat de mitjans en català dins de l’Estat i la presència testimonial de la llengua a l’administració de justícia.

En la seva intervenció en l’Intergrup de Minories Tradicionals, comunitats nacionals i llengües de l’Eurocambra, Escuder ha argumentat que, davant els reiterats incompliments de l’Estat espanyol de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries, el català, la catorzena llengua més parlada a la UE, necessita “un estat a favor”.

Ha aprofitat per recordar la violència policial de l’1 d’Octubre, l’empresonament dels líders de l’ANC i d’Òmnium Cultural i l’amenaça de supressió de l’autogovern. El president de la Plataforma per la Llengua ha recordat que la demanda d’independència “no és només un afer econòmic” com creuen alguns, sinó un clam per “tenir veu al món” i poder fer coses com “acollir refugiats”.

Escuder ha demanat també als eurodiputats que quan legislin en matèria lingüística no pensin només en els idiomes oficials a la UE i que pressionin el president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, perquè compleixi la promesa de no posar obstacles a l’ús del català a l’hemicicle.

Els eurodiputats presents en l’intergrup, han mostrat la seva solidaritat amb la situació del català i, com passa constantment aquests dies a Estrasburg, s’han interessat per la situació política. “Com es poden ignorar 10 milions de parlants?”, s’ha preguntat la irlandesa Liadh Ní Riada. L’eurodiputat Ivo Vajal, exministre d’Exteriors d’Eslovènia, ha comparat la situació de Catalunya amb els “estats autoritaris comunistes” i ha qualificat de “totalitària” i de “mal exemple per a Europa” l’actuació del govern espanyol.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.