Trump apunta a l’Iran
El president nord-americà exigeix la introducció de canvis en l’acord nuclear i amenaça d’estripar-lo
Sancions a la Guàrdia Revolucionària iraniana per patrocini del terrorisme
Donald Trump va dictaminar ahir que l’Iran ha comès “múltiples violacions” de l’acord nuclear i, en conseqüència, va obrir la porta no només a reimposar sancions a Teheran, sinó també a retirar-se d’un pacte que ja fa temps que qualifica d’“horrorós”, “profundament controvertit” i “unilateral”.
La decisió, anunciada en un discurs televisat, era altament esperada en una nova maniobra per esquinçar i desfer el llegat del seu predecessor, Barack Obama. El pacte nuclear, signat entre els cinc membres amb dret de vet al Consell de Seguretat de l’ONU, Alemanya, la Unió Europea i l’Iran, havia de servir per evitar l’evolució del programa atòmic de Teheran.
Tot i que les anàlisis tècniques certifiquen que s’estan complint les clàusules, Trump va concloure que el “fanàtic” i “radical” règim iranià, una “dictadura” que s’ha convertit en el “principal estat patrocinador del terrorisme”, està en procés de provocar més “violència”, “mort i caos” a la regió i al món. “No discutim que compleixin la part tècnica de l’acord”, havia dit anteriorment el secretari d’Estat, Rex Tillerson. El que l’administració nord-americana denuncia és que “no els és difícil”, als iranians, complir el pacte i, amb això, sostenen, es permet que puguin avançar en la proliferació de míssils i el patrocini del terrorisme.
“Ens assegurarem que mai adquireixin armament atòmic”, va prometre Trump. La “no-certificació” del compliment no significa, però, la sortida del pacte. Els EUA “mantenen el compromís”, però volen enviar un “missatge dur”. El desig del president dels EUA és clar: exigir al Congrés i als aliats del pacte que corregeixin els “greus defectes” de l’acord, especialment en les “dèbils inspeccions” que es permeten i la no-revisió del programa de míssils balístics iranià.
La proposta, explicada per Tillerson, és que s’estableixin línies vermelles clares que siguin detonants per imposar sancions automàtiques. Si això no fos possible, els EUA es retirarien de l’acord, una decisió que podria arribar “en qualsevol moment”. L’Iran ja ha dit que no renegociarà el text.
Preocupació europea
La pressió de la “nova estratègia” va començar ahir mateix, amb el Departament del Tresor nord-americà sancionant la Guàrdia Revolucionària iraniana per vincles, patrocini i finançament d’activitats terroristes. “Estem molt insatisfets amb l’Iran”, va dir Trump. “S’han de comportar de manera molt diferent”. Els aliats europeus van mostrar-se “preocupats per les possibles implicacions” de la decisió. Israel va lloar el “coratge” de Trump.
LA DATA
Comença el desmantellament de l’‘Obamacare’
Víctor SanchoTrump amenaçava de deixar caure el sistema de salut impulsat per Obama –el conegut com a Obamacare– per demostrar el “malson” que aquest programa suposa per als nord-americans, i ahir va decidir accelerar el procés per empènyer el sistema sanitari cap al caos.
Amb un Congrés controlat pels republicans incapaç de complir la promesa de “derogar i substituir” l’Obamacare, el president va signar un decret per permetre a les asseguradores oferir paquets de salut més precaris, amb menys cobertures mínimes i a menor preu, un fet que inevitablement comportarà que les assegurances més completes i amb millors condicions, ideals per aquells que tendeixen a estar malalts –pacients amb malalties cròniques o vells– hagin de pagar molt més. Per si això no fos prou, el govern nord-americà va decidir aturar tots els subsidis federals a les assegurances al·legant que és una pràctica il·legal, cosa que farà que els preus escalin. “Això només és el principi. Els pròxims mesos prendrem noves mesures que alleujaran i donaran més llibertat”, va assegurar Trump, que fa una setmana encara apostava per una solució legislativa. Els demòcrates van retreure al president el seu govern a cop de decret i el van acusar de voler “sabotejar” el sistema sanitari.