Política

Violència policial durant l'1-O

Un representant d’Human Rights Watch és a Catalunya per investigar les càrregues de l’1-O

Kartik Rajes desplaça arreu del país per parlar amb víctimes i recollir testimonis, com els de l’Escola Verd de Girona

L’observador explica que se sent sobrepassat per tota la informació que li arriba

Un investigador d’Human Rights Watch està visitant aquests dies Catalunya per elaborar un informe sobre les càrregues policials de l’1 d’octubre. El representant de l’ONG internacional s’està desplaçant arreu del país per parlar amb víctimes i testimonis directes que van patir la repressió policial.

Kartik Raj, que viu a Londres, forma part de Human Rights Watch i viatja arreu d’Europa i l’Àsia Central. Diumenge al matí, mentre estava a la cuina amb els seus fills, va escoltar per la ràdio la notícia de les càrregues policials de l’1-O. “Parlaven de disturbis, maltractaments i violència”, explica.

Després de parlar amb el seu cap, tots dos van acordar que era “necessari” que l’ONG desplacés algú fins a Catalunya “per investigar i comprovar aquests fets”. Sobretot, tenint en compte que el maltractament policial hauria tingut lloc en assemblees “pacífiques i de lliure expressió”.

L’investigador de Human Rights Watch va arribar a Catalunya el mateix diumenge a la nit. I d’ençà d’aleshores, no ha parat. Ja ha passat per Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Admet que es troba sobrepassat. “Estic sol i no ho puc investigar tot; tinc la sensació que allò que va passar diumenge va ser una cosa una mica rara”, explica.

L’objectiu de Raj és parlar de primera mà amb les víctimes i els testimonis de les càrregues policials. “Amb la gent afectada directament”, precisa. Per això, l’investigador de l’ONG s’entrevista amb aquells qui surten a fotografies i vídeos i escolta les seves experiències. També ho documenta tot (entre d’altres, s’apunta les seves dades, fa còpia dels testimonis audiovisuals i també fotografia els informes mèdics que li aporten).

Els policies “gaudien” mentre colpejaven

Després de passar per pobles i ciutats –“n’hi ha tants que d’alguns no en recordo el nom”, s’excusa– aquest dijous Kartik Raj s’ha trobat amb pares de l’Escola Verd. La reunió s’ha fet a l’Ajuntament de Girona, on l’investigador de l’ONG també ha parlat amb l’alcaldessa, Marta Madrenas.

Raj ha escoltat de primera mà els testimonis dels pares (hi han anat més d’una vintena). Entre aquests, el d’en Jordi Pibernat.

“Jo tinc dues contusions bastant fortes, però la policia va deixar un noi inconscient que va caure rodó a terra, i quan el vam voler anar a ajudar, els agents no ens deixaven i ens picaven contínuament”, ha relatat Pibernat.

Un altre dels pares, Ferran Páramo, ha assegurat que “alguns dels policies estaven gaudint; realment volien fer por a la gent, apartant-nos de males maneres i colpejant-nos per l’esquena”.

Entre els qui s’han trobat amb Kartik Raj també hi havia una mare, la Georgina Vinyals, que encara duu el collar cervical que els metges li van posar arran de les lesions que va patir. “Em van arrossegar per terra, em van estirar pels cabells; després em van agafar entre quatre i van donar-me puntades de peu i cops de porra”, ha relatat. “Amb el colze mirava de protegir-me el cap mentre anava rebent els cops”, ha dit.

Difusió internacional

De tota la feina que està fent Kartik Raj en sortirà un informe. L’investigador de l’ONG explica que serà llarg i recollirà tots els casos que pugui, i que Human Rights Watch el difondrà internacionalment. Abans no s’emeti, però, es farà arribar al govern espanyol “perquè tingui dret de resposta”. Abans no marxi, Raj també té intenció de reunir-se amb el govern de la Generalitat i amb la Moncloa.

“Ara he escoltat experiències i testimonis, i tinc fotos de documents mèdics i de denúncies”, explica Kartik Raj. “Ara ho he de compilar i sistematitzar tot, i si hem de fer una denúncia col·lectiva, ho farem”, avança l’investigador.

ONG pels drets humans

Fundada l’any 1978, Human Rights Watch és una organització no governamental que té com a objectiu la defensa dels drets humans. L’integren més de 400 persones d’arreu del món, entre els quals hi ha advocats, periodistes i acadèmics.

Human Rights Watch publica anualment més d’un centenar d’informes imparcials sobre les condicions en què es troben els drets humans en 90 països.

Segons recull la seva web, l’ONG es reuneix periòdicament amb els governs, l’ONU, la Unió Europea, les institucions financeres i les corporacions locals. Arran dels informes que emet, el seu objectiu és “pressionar” perquè hi hagi canvis en la política i s’impulsin aquelles accions “que promouen els drets humans i la justícia arreu del món”.

Advocats voluntaris recullen denúncies

El grup d’advocats voluntaris pel dret a defensa ja ha començat a rebre denúncies de gironins que van patir les càrregues policials durant l’1-O.

El grup vol recollir totes les denúncies que pugui. Per això, entre dilluns vinent i dimecres a la tarda, els lletrats atendran i assessoraran les víctimes a la seu del Col·legi d’Advocats de Girona.

“Preguem que es porti informe d’assistència mèdica i denúncia en cas d’haver-la posada”, diuen els advocats voluntaris a les xarxes socials. També demanen que tots aquells gironins que puguin aportin “documents gràfics que acreditin l’agressió concreta denunciada o que es pretengui denunciar”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.