Política

Procés sobiranista

H.Rosi Song, visitant internacional per l’1-O: “És difícil no fer paral·lelismes amb altres moments històrics”

Romeva celebra una trobada amb la delegació parlamentària internacional i acadèmics que farà el seguiment del referèndum

El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, ha celebrat aquest dissabte una trobada amb la delegació parlamentària internacional que farà el seguiment de l’1-O, a la que s’hi ha sumat diversos visitants, principalment acadèmics, que han vingut a conèixer de primera mà què està passant a Catalunya. Entre aquests, l’acadèmica del Bryn Mawr College de Filadèlfia (EUA), H.Rosi Song, que ha explicat als mitjans de comunicació que és “difícil no fer paral·lelismes” entre el que està passant ara i tardofranquisme: “Molts incidents que han tingut lloc els darrers dies recorden altres incidents històrics”.

També des dels EUA, Mary Ann ha explicat que la qüestió catalana s’ha situat al mapa internacional i que l’interès sobre què està passant a Catalunya no para de créixer. “El procés ha posat una cara molt positiva a la qüestió catalana als EUA”, ha dit.

Romeva els ha rebut al Palau de la Generalitat aquest dissabte al matí i han celebrat una trobada per situar els observadors i visitants en el moment actual i conèixer breument la història i el context que ha portat Catalunya fins l’1-O.

Entre els visitants, H.Rosi Song, acadèmica americana interessada en la història espanyola que va des de la dictadura franquista a la transició, ha explicat que ha demanat fons a la seva universitat per poder viure l’1 d’octubre en primera persona. Song ha destacat la importància de “tenir bona memòria històrica” i ha afirmat que és interessant veure com aquesta “es perd” i “s’utilitzen retòriques del passat per explicar el present”.

Ha afegit que també existeix una qüestió de “patriotisme constitucional” que també es pot veure als Estats Units. “Sempre hi ha un debat sobre si aquest document realment s’adequa al present o si és un document que ha de canviar a mesura que ho fa la societat”. Song ha rebutjat la retòrica del “xoc inevitable” en la qüestió catalana i ha considerat “difícil” que la comunitat europea hi intervingui. Tot i això, ha dit que resulta difícil ignorat tanta gent que és vol expressar i ha assegurat que és una “no una qüestió de legalitat sinó de democràcia, lliberta i legitimitat”.

Una de les coses que ha sorprès Song és que des de fora “hi ha la impressió que hi ha molta tensió” a Catalunya i ha assegurat que un cop que ha arribat ha pogut comprovar que la gent continua amb les seves vides diàries. “Des del carrer puc veure que és molt diferent la visió”, ha afirmat.

En canvi, Mary Ann ha considerat que gràcies al conflicte es coneix la qüestió catalana i ha assegurat que, en general, “la reacció de la gent és molt positiva”. “S’entén això com una lluita pels drets democràtics i en general els mitjans de comunicació també ho reflecteixen així”, ha dit. Ann ha afirmat que el procés “ha posat una cara molt positiva” a la qüestió catalana als EUA.

La delegació convidada pel Diplocat compta amb la participació de 33 diputats i eurodiputats internacionals de diverses tendències polítiques. El portaveu de la mateixa és Dimitrij Rupel, exministre eslovè d’Afers Exteriors i de l’Slovenian Democratic Party. Al grup hi ha representació d’Alemanya, Grècia, Finlàndia, Eslovènia, Regne Unit, Suècia, Macedònia o l’Estat espanyol, entre d’altres.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.