Política

L’escola vol votar

La comunitat educativa fa una crida a la mobilització per obrir els centres com a col·legis electorals

La iniciativa denuncia les “amenaces i traves” a l’1-O i en poques hores suma més de 25.000 inscrits

Si l’escola catalana ha estat una peça cabdal en la cohesió social d’aquest país, ara no es podia quedar amb els braços plegats. L’endemà de l’ordre de precintament dels col·legis electorals i que directors d’escoles i instituts comencessin a rebre la visita de Mossos d’Esquadra que, complint l’ordre de la fiscalia, els requerien informació sobre el referèndum, la comunitat educativa va reaccionar. En aquest compte enrere trepidant i incert cap a l’1-O, cada dia és una tirallonga de fets impulsats per la lògica d’acció-resposta. Una plataforma formada per directors i professors d’escoles i instituts, sindicats, associacions de pares i mares i altres entitats va presentar ahir, a la seu d’Òmnium Cultural, la iniciativa Escoles Obertes. Aquesta iniciativa fa una crida a la mobilització de la comunitat educativa i de la ciutadania l’1-O per fer possible que els centres educatius puguin obrir com a col·legis electorals. La iniciativa va llançar una pàgina web ( escolesobertes.eu ) que, amb el lema Vine a obrir la teva escola, pretén recollir voluntaris per obrir els centres i “garantir que tothom pugui votar”. Ahir al vespre ja havien sumat més de 25.000 inscrits.

“No podíem quedar immòbils davant les amenaces i traves, la nostra feina no és precintar res”, va argumentar Josep Maria Cervelló, portaveu d’Escoles Obertes, que durant temps havia estat la cara visible de Som Escola (plataforma en defensa de l’escola catalana), que també s’ha afegit a la crida.

Segons el manifest per promoure la mobilització, “l’intent de l’Estat espanyol de precintar tots els recintes escolars” és la gota que ha fet vessar el vas. “Volem fer un pas endavant en la defensa del referèndum” fent “allò que cada dia fem: obrir els nostres centres i treballar per la diversitat, la inclusió, la llibertat, la tolerància, el respecte i la democràcia”. Per això es comprometen a “fer possible” que es pugui celebrar l’1-O i “tots els catalans puguin anar al seu col·legi electoral a expressar lliurement la seva opinió”, sigui quina sigui. Escoles Obertes fa una crida a “mestres, pares, mares, familiars, exalumnes, treballadors” i a la ciutadania en general per “garantir la llibertat d’expressió, avui incomprensiblement amenaçada”.

L’acusació del govern de Rajoy que a les escoles catalanes s’“adoctrina” en favor del referèndum no ha caigut gens bé en la comunitat educativa. Cervelló ho va qualificar d’“insult a tots els professionals de l’ensenyament”. “Volen convertir l’escola en un terreny d’amenaces i prohibicions, quan l’escola és llum”, va proclamar.

Sobre com pretenen garantir la possibilitat de votar diumenge, Cervelló no va aclarir si plantegen ser als centres ja des de divendres per evitar un precintament, encara que va puntualitzar que no fan una crida a “la col·lisió” amb els Mossos sinó a l’exercici de la “participació política”. Arran de la “preocupació” en els centres, “estan sorgint moltes iniciatives que saludem” –va dir– com ara “fer-hi activitats”. Als inscrits a la web d’Escoles Obertes els informen que en els dies vinents els faran arribar instruccions, els insten a mantenir sempre “el tarannà pacífic, serè, calmat i festiu en la defensa de la democràcia” i seguir “les recomanacions i pautes del responsable del col·legi electoral”.

A preguntes dels periodistes, Cervelló va precisar que “en cap moment” proposen “agafar les criatures i portar-les al mig d’una confrontació”. Amb una “presència massiva” als centres, esperen “donar una lliçó de democràcia i dignitat”.

Entre els qui donen suport a la mobilització per a l’1-O hi ha el sindicat de l’ensenyament públic Ustec. “Entenem que és una iniciativa necessària per fer una crida a la defensa pacífica i democràtica de les urnes”, va remarcar a aquest diari Ramon Font, portaveu d’Ustec, que va negar que el referèndum no sigui “coherent amb l’ordenament jurídic de l’Estat espanyol”. Eduard Vallory, president del Centre Unesco de Catalunya, que hi va acudir a títol personal, es va queixar que s’està “volent generar por a l’entorn del sistema educatiu”, quan “l’escola ha de ser un espai d’esperança i llibertat”. Per Vallory, “generen falsedats i la voluntat és tensar, però el cost de veritat és acceptar aquesta pèrdua de drets i llibertats”.

LES FRASES

La imatge d’un centre educatiu precintat és un espectacle ignominiós
Josep Maria Cervelló
portaveu de la iniciativa escoles obertes
Hi ha una voluntat de desballestar l’1-O, el fiscal ha actuat de manera molt polititzada
Ramon Font
portaveu del sindicat d’ensenyament ustec

La FaPaC, contra la ingerència policial

La Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC) va denunciar la “ingerència judicial i policial en el normal funcionament del dia a dia lectiu dels nostres centres”. Es referia, així, a la presència de Mossos d’Esquadra per identificar i prendre declaració als directors de les escoles que faran de col·legi electoral l’1-O. Per la FaPaC, “l’entrada de la policia en horari lectiu als centres” transmet als nens “una sensació de delicte”. “Si els registres s’havien de fer per mandat judicial, entenem que hi ha franges del dia més propícies”, va assenyalar en un fil de piulades. La FaPaC va fer una crida perquè les més de 2.200 associacions de mares i pares de Catalunya que té federades participin en les mobilitzacions “en defensa de la democràcia”.

Segons el portaveu d’Ustec, Ramon Font, han rebut consultes sobre la visita dels Mossos als centres, que en alguns casos ha generat cert “neguit” entre el professorat. Per Font, el fiscal havia actuat “de manera molt polititzada”, perquè cal distingir entre l’ús “institucional” del centre, que pertoca a la Generalitat, i el seu “ús social”, com a lloc d’ensenyament.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.