L’Aràbia Saudita deixarà conduir les dones
La decisió entrarà en vigor el juny del 2018 i es pren després d’anys de reivindicacions
L’Aràbia Saudita deixarà de ser l’únic país del món on les dones no poden conduir. El rei Salman bin Abdelaziz va emetre un reial decret pel qual proposa la creació d’un equip ministerial per organitzar la posada en marxa d’una mesura per la qual s’autoritza les dones a treure’s el carnet de conduir al país que, segons el calendari facilitat, entrarà en vigor el juny del 2018.
La fi d’aquesta prohibició té un pes simbòlic que va molt més enllà de la possibilitat de conduir, ja que en limitar la mobilitat de les dones, i en conseqüència el seu accés al treball, s’havia convertit en un símbol de la resta d’obstacles legals i socials que les impedeix ser ciutadanes amb plens drets.
Els sectors més conservadors s’oposaven que les dones conduïssin argumentant que això les portaria a barrejar-se amb els homes, un fet que consideren impropi.
La prohibició havia donat molt mala imatge del país a l’opinió públic mundial. Activistes i organitzacions de drets humans havien fet durant anys campanya a favor que es deixés conduir les dones. Algunes havien perdut la feina i altres havien anat a la presó per haver desafiat aquesta prohibició.
Una de les primeres manifestacions a favor es va produir el 1990, quan les saudites van veure les dones soldat de les tropes nord-americanes desplegades a l’Aràbia Saudita per repel·lir la invasió iraquiana de Kuwait conduint. Llavors una cinquantena de dones van prendre els carrers de Riad al voltant dels cotxes familiars. Les autoritats els van prendre els passaports i van engegar una humiliant campanya de desprestigi contra elles. El 2007 una associació de protecció a les dones va recollir 1.100 firmes per demanar al rei aquesta reivindicació de les dones. Però no va ser fins al 2007 quan es va animar per Facebook les saudites a posar-se al volant dels vehicles el 17 de juny.
Ara algunes organitzacions han felicitat el país pel fet d’aixecar la prohibició, tot i que la majoria han recordat que l’Aràbia Saudita té un llarg camí per recórrer en drets humans. “Però aquest pas almenys s’ha fet en la direcció correcta”, han assegurat.