refugiats
Les entitats no abaixen la guàrdia en l’acollida dels refugiats
Múltiples denúncies perquè l’Estat només ha acollit 1.983 persones de les 17.337 a què s’havia compromès
El govern de Rajoy es queda fins i tot per sota de la mitjana europea
El termini previst va acabar-se ahir i l’Estat ha deixat a l’estacada 15.354 persones refugiades que s’havia compromès a acollir a través de les quotes de la Unió Europea (UE). Durant dos anys n’han arribat a l’Estat 1.983 sota l’estatus de protecció internacional, però el compromís era de 17.337 sumant les reubicacions (des del Líban, Jordània i Turquia), 9.323 de les ja arribades a Itàlia i Grècia, i 6.565 d’altres procedències. Les diferents entitats que acompanyen persones refugiades van advertir ahir que no abaixaran la guàrdia i seguiran denunciant la inacció dels polítics i reclamant millores en l’acollida.
En aquest marc d’incompliment general de la UE, el govern espanyol encara està per sota de la mitjana europea. La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CEAR) recordava ahir en l’anomenat “rànquing de la UErgonya“ que la UE està assumint un 25% dels 46.522 compromesos, mentre que l’Estat s’ha quedat en un 11% dels 17.337.
La plataforma VeniuJa, que durant 218 dies ha aplegat més de 370 entitats per pressionar el govern de Rajoy, lamenta “la falta de voluntat política”. A través d’un marcador difós per les xarxes socials, la plataforma ha fet un compte enrere per demostrar la poca implicació en l’atenció a les persones que han de fugir de la violència i les guerres. “Hem aconseguit que en aquests 218 dies arribessin el doble de refugiats per dia que en el període anterior, però no ha estat suficient”, es van lamentar.
Casa Nostra Casa Vostra va fer un acte a la tarda a la Universitat de Barcelona, on el coordinador, Ruben Wagensberg, va recordar que Europa ha destinat 13.000 milions d’euros a reforçar fronteres i les màfies que traslladen persones n’han guanyat 16.000.
El portaveu de la Generalitat, Jordi Turull, va criticar que l’Estat noliegi vaixells amb policies “per a accions de repressió” contra el referèndum, i no pas “per complir la quota de refugiats”. La consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, va referir-se al “doble bloqueig de l’Estat” als refugiats: “Incompleix els compromisos adquirits i el programa d’acollida és centralitzat, burocratitzat i no cobreix aspectes bàsics com l’habitatge.” Catalunya té 1.036 places d’acollida (fa dos anys eren 28). El càlcul és que en podria atendre fins a 4.500.
El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, es va excusar: “Des del primer moment, el govern ha fet els passos per assumir el compromís, però per causes alienes ha estat impossible complir-ho.”