Política

Els EUA i sorprenentment la Xina posen més sancions a Corea del Nord

Les noves mesures ajornen la solució militar per posar fi a l’amenaça de Pyongyang

Trump ja té decidit què farà amb el pacte nuclear amb l’Iran

Tot feia pensar que el següent pas contundent en l’esforç internacional per frenar la crisi nord-coreana el farien els EUA, però va ser la Xina qui per sorpresa va decidir pressionar i collar el règim de Pyongyang. Pequín va prohibir a tots els bancs xinesos fer negocis amb Corea del Nord i tots els països que hi tinguin alguna relació econòmica o comercial.

Sorprenentment, la mesura la va anunciar el president dels EUA, Donald Trump, que va qualificar-la de “molt intel·ligent” i “d’alguna manera inesperada”. El mandatari nord-americà, el mateix dia, emetia un decret per donar més autoritat al Departament del Tresor per imposar sancions econòmiques al règim de Kim Jong-un.

Trump té encara paciència amb Corea del Nord i, per tant, la promesa de “destrucció total” de Pyongyang no s’aplica. La pressió internacional, però, no es va pas aturar, a les acaballes d’una assemblea general de l’ONU que semblava que acabaria només amb una escalada de la retòrica però sense més sancions. L’última ronda de sancions a Corea del Nord havia arribat del Consell de Seguretat de l’ONU fa poques setmanes, atacant les importacions de petroli i penalitzant les exportacions.

Trump va anunciar les noves sancions alhora que el president sud-coreà, Moon Jae-in, parlava des del púlpit de l’ONU i demanava més “pressió” fins que Pyongyang renunciï al programa nuclear. Ahir, Trump va dinar amb Moon i el primer ministre japonès, Shinzo Abe, en una nova trobada per reforçar l’aliança contra Pyongyang i buscar respostes conjuntes contra una amenaça que no defalleix.

Corea del Nord ha estat el centre d’una assemblea general de l’ONU sense grans titulars més enllà de tot el que fes referència al debut de Trump davant l’organisme mundial. La manca de grans noms com els presidents xinès, Xi Jiping, o rus, Vladimir Putin, entre d’altres, van deixar la cita amb pocs moments per recordar tot i l’estrena del nou secretari general, António Guterres, i el seu desig genuí de renovar el sistema de les Nacions Unides.

Si la tensió amb Corea del Nord no fos la que és, l’Iran hauria estat l’únic tema de conversa. Trump, en les últimes hores, va afirmar que ja “ha decidit” si els EUA es mantindran en l’acord “vergonyós” per aturar el programa atòmic iranià. “Ho dirà quan cregui que serà útil”, va limitar-se a dir el secretari d’Estat nord-americà, Rex Tillerson. Ni ell sap quina és la posició: Trump se l’està guardant per a ell, sense compartir-la ni amb assessors ni aliats com la primera ministra britànica, Theresa May.

Les paraules de Trump apunten a una sortida del pacte, tot i que els EUA han confirmat que l’Iran compleix “tècnicament” les disposicions de l’acord tot i que no “en les expectatives” de pacificació de la regió.

Hores abans, el president iranià, Hassan Rouhani, s’havia negat rotundament a reobrir negociacions per un pacte signat el 2015. La Unió Europea s’afegia a la posició, però els EUA no estan tan convençuts. “Mai diguis mai”, va reptar-los Tillerson, obrint la porta a un nou diàleg.

LES FRASES

El que busquem és una completa desnuclearització de Corea del Nord
Donald Trump
president dels EUA
S’ha de respondre fortament i severament fins que Corea del Nord abandoni el programa nuclear per si mateix
Moon Jae-in
president de Corea del sud
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.