Política

Els treballadors de la Generalitat cobren la nòmina de setembre

El ministeri espanyol d’Hisenda ha autoritzat el pagament després de comprovar que la partida no es destinava al referèndum

Les universitats i centres de recerca alerten que la intervenció d’Hisenda “posa en risc” la seva activitat

Els treballadors públics de la Generalitat ja han cobrat la nòmina de setembre després que el ministeri d’Hisenda n’hagi autoritzat el pagament. Així ho han confirmat fonts del departament d’Economia a l’ACN, que han precisat que el pagament s’ha ordenat aquest mateix dijous amb càrrec a la seva tresoreria.

El ministeri hi ha donat llum verd al pagament després de comprovar el certificat de la Generalitat que la partida no estava vinculada al referèndum de l’1 d’octubre. Aquesta és una de les mesures de l’ordre ministerial aprovada pel Consell de Ministres divendres passat, que intervé de facto les finances de la Generalitat.

De fet, els treballadors han acabat rebent el sou uns dies abans de l’habitual perquè l’ordre s’ha prioritzat, amb l’objectiu d’evitar que el procediment del govern espanyol “perjudiqués els treballadors”, asseguren les mateixes fonts.

Precisament aquest dijous els comptes de la Generalitat han quedat bloquejats després que el BOE hagi publicat l’ordre d’Hisenda declarant la no disponibilitat de crèdit en els serveis que no es consideren bàsics. Així, el govern només pot fer efectius els pagaments compromesos prèviament i certificant per escrit que no es destinen a finançar el referèndum.

Arran de la intervenció, és l’Estat qui a partir d’ara farà directament el pagament tant dels sous dels funcionaris com també de les factures dels proveïdors dels serveis públics fonamentals com l’educació, la sanitat i els serveis socials.

La interventora de la Generalitat, Rosa Vidal Planella, va tornar a enviar aquest dimecres al ministeri d’Hisenda els informes setmanals de pagaments exigits per Montoro. La decisió, feta amb el consentiment de la conselleria d’Economia i Hisenda, segons informen fonts del departament, busca protegir la funcionària de l’actuació de la Fiscalia.

El govern espanyol va respondre a la negativa del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, d’enviar els informes setmanals que li reclama des del juliol (només a Catalunya) aprovant una ordre que suposava la intervenció de les finances de la Generalitat.

Queixa d’universitats i centres de recerca

Les universitats i centres de recerca de Catalunya han alertat que la intervenció de les seves finances per part del govern espanyol per evitar que s’inverteixin diners públics en el referèndum “posa en risc” l’activitat de les seves institucions, també quan aquestes són finançades “amb recursos de la Unió Europea o amb fons privats”.

En un comunicat conjunt la comunitat universitària lamenta que s’hagi “atemptat” a l’honorabilitat de les institucions, incloses pel ministeri en una llista d’entitats financerament intervingudes i “per tant sospitoses” de poder fer actes de frau de llei.

El col·lectiu lamenta que la llista s’ha fet arribar a les entitats bancàries per “bloquejar i posar sota control” l’activitat de gestió econòmica ordinària “sense cap mena de comunicació prèvia i directa” a les universitats i els centres de recerca.

Davant d’aquesta situació exigeixen a les autoritats competents de l’Estat espanyol la “reversió immediata” d’unes mesures “totalment insòlites i inacceptables”. A banda, han alertat que comunicaran a les instàncies europees i internacionals la “greu situació de crisi derivada d’aquestes actuacions”.

El comunicat conjunt l’han fet en el marc d’una reunió entre els màxims representants del conjunt d’universitats i centres de recerca de Catalunya, una seixantena d’institucions que representen prop del 90% del sistema.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.