Política

Suport al procés sobiranista

L’acte de Madrid en suport al referèndum desborda el Teatro del Barrio i acaba amb un míting al carrer

Prop d’un miler de persones -algunes amb paperetes i estelades- criden a favor del dret a decidir al centre de Madrid

L’acte s’havia de celebrar inicialment al Matadero de Madrid però una querella del grup municipal del PP el va suspendre

L’acte de suport al referèndum de l’1-O organitzat al Teatro del Barrio de Madrid ha quedat desbordat pel nombre d’assistents i ha acabat amb un míting davant d’un miler de persones que es concentraven al carrer i que han cridat consignes a favor del dret a decidir i de la llibertat d’expressió. Alguns dels assistents -que s’han començat a concentrar quan faltaven dues hores per l’inici- han mostrat paperetes i algunes estelades.

L’acte, que ha acabat sense cap mena d’incident, estava inicialment convocat al Matadero de Madrid, un espai municipal, però un jutge el va suspendre en resposta a la petició del grup del PP de Madrid. Hi ha participat el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà; el president d’Òmnium, Jordi Cuixart; la vicepresidenta de l’ANC Natalia Esteve; el diputat de JSxí i membre de Súmate Eduardo Reyes; la diputada de Podem a l’Assemblea de Madrid Isabel Serra; la portaveu nacional de la CUP, Núria Gibert; el regidor d’Ahora Madrid Alberto Arregui i l’activista Elena Martínez. Tots han fet una defensa de la llibertat d’expressió i dels drets civils a l’Estat, a més d’expressar el suport al referèndum com a eina per provocar també un canvi a l’Estat. En paraules de Tardà, avui “defensar Catalunya és defensar Madrid”.

El Teatro del Barrio de Madrid, amb capacitat només per a 130 persones, ha obert malgrat que al llarg de la nit algunes persones havien posat silicona al pany i havien deixat adhesius de la Falange. A les 11 del matí, quan encara faltava una hora per iniciar l’acte, ja hi havia dues-centes persones esperant davant la porta. La majoria, i alguns centenars més, han acabat seguint l’acte des del carrer a través d’altaveus i finalment han pogut veure en directe els ponents, que han acabat -micròfon en mà- fent un míting a peu de carrer.

A més dels ponents, a l’acte hi ha assistit el líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachín, i el del corrent Anticapitalistes, Miguel Urban. Tots dos han fet declaracions als mitjans a favor del dret de Catalunya a decidir el seu futur i en contra de la resposta de l’executiu espanyol mitjançant la justícia i els cossos policials. Segons Urban “en aquests moments ja no ens juguem si hi ha o no un referèndum, sinó les llibertats i els drets civils de totes i tots”.

El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha agraït la “solidaritat” de Madrid amb Catalunya i ha recordat que “el que està en escac no és el dret a decidir, sinó la mateixa democràcia”, mentre que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, s’ha mostrat “convençut” que “a l’Estat també hi ha una majoria de demòcrates que veuen amb estupefacció com les llibertats individuals i col·lectives estan qüestionades a l’Estat”.

La portaveu nacional de la CUP, Núria Gibert ha recordat que el procés a Catalunya “no es tracta de vuit cognoms catalans, de ser o no xarnego, egoista o de les identitats”. “Nomes estem parlant d’un dret col·lectiu, no va de poble contra poble”, ha dit.

Bona part de les intervencions han anat dirigides a enfocar el procés independentista a Catalunya com l’espurna per a un nou cicle a l’Estat. En paraules del regidor de Podem a l’Ajuntament de Madrid Alberto Arregui “si aquesta batalla es perd tots hi perdem, i si es guanya podem obrir una via d’aigua al règim del 78”. S’ha manifestat en aquesta direcció el president emèrit de Súmate, Eduardo Reyes, que ha afirmat que votarà “sí” com a forma d’ajudar a que Andalusia “desperti”, i ha recordat que “milers d’andalusos” faran el mateix a Catalunya.

També la diputada de Podem a l’Assemblea de Madrid Isabel Serra, que ha assegurat que el govern de Rajoy ha declarat l’Estat d’excepció a Catalunya. “Un gir que no és només un missatge per als catalans, sinó per a tot l’Estat”.

L’acte s’havia de celebrar inicialment al Matadero de Madrid, un espai de titularitat municipal, però una querella del grup municipal del PP de Catalunya va portar a que el magistrat del Tribunal Contenciós - Administratiu 3 de Madrid, José Yusti -signant del manifest Libres e Iguales- ordenés la seva suspensió adduint que és un acte de suport a “una consulta que ha estat suspesa” pel TC perquè atempta “clarament contra el que disposa la Constitució Espanyola”.

Una fet que va portar l’Ajuntament de Madrid a presentar un recurs i els signants a denunciar públicament la “deriva autoritària” del PP i convocar-lo finalment al Teatro del Barrio de Lavapiés, de titularitat privada i amb capacitat per a 400 persones. És precisament el mateix espai on es va fer la funció dels titellaires que van acabar a l’Audiència Nacional per haver fet una funció on apareixia un cartell amb l’escrit “Gora Alka-ETA”.

L’acte, que s’ha promocionat a les xarxes socials amb el hastag #17DerechoADecidir i mitjançant un manifest que reclama al govern espanyol que respecti “el legítim dret” dels catalans a expressar-se a les urnes sobre el seu futur. “No hi ha exercici més democràtic que cridar el poble perquè lliure i pacíficament s’expressi sobre el seu futur, i per això, des d’una convicció profundament democràtica defendrem aquest referèndum”, afirma el manifest.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.