Procés sobiranista
El ple aprova la llei de transitorietat després d’una nova jornada maratoniana al Parlament
Els intents de bloqueig de l’oposició endarrereixen durant hores la votació
El text tira endavant amb els vots favorables de Junts pel Sí i la CUP, l’oposició de Sí Que Es Pot i l’absència de Cs, PSC i PP
La llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república s’ha aprovat passada la mitjanit després d’una segona jornada maratoniana al Parlament, de gairebé 15 hores d’alta tensió política.
Les reiterades peticions de reconsideració de l’oposició sobre la tramitació de la llei han bloquejat el ple i han endarrerit la votació durant hores.
Poc abans de tres quarts d’una de la matinada, la llei que ha de regular el pas de la legalitat espanyola a la de la república catalana ha estat aprovada amb 71 vots a favor de Junts pel Sí, la CUP i el diputat no adscrit Germà Gordó i els 10 en contra de Catalunya Sí Que Es Pot. Tal com ja van fer en el ple de dimecres, els diputats de C’s, PSC i PP han marxat de l’hemicicle i no han participat en la votació.
El text, només entrarà en vigor en cas que el Sí a la independència sigui l’opció guanyadora al referèndum de l’1 d’octubre.
Cs, PSC i PPC han repetit l’esquema de la votació de la llei del referèndum i han decidit no participar-hi abandonant el ple. En canvi, CSQP hi ha votat en contra.
Tot i la seva aprovació, la mateixa llei estableix que només entrarà en vigor si l’opció del Sí resulta la guanyadora al referèndum de l’1 d’octubre.
En aquest cas, es crearia un marc legal provisional fins que no s’aprovi una Constitució catalana segons el qual Catalunya es constituiria en “república de dret, democràtic i social”, la sobirania de la qual radicaria en “el poble de Catalunya” i amb el president de la Generalitat com a “cap d’Estat”.
També preveu un procés constituent en tres fases: una primera de procés participatiu, una segona d’eleccions constituents i l’elaboració d’una proposta de Constitució per part d’una Assemblea Constituent, i una tercera de ratificació de l’eventual constitució a través d’un referèndum.