Política

França

Macron sacseja el dret laboral

El govern francès anuncia una reforma laboral que aposta per la flexibilitat i afavoreix els convenis d’empresa en perjudici dels col·lectius

Els sindicats no s’oposen de manera unànime a aquesta mesura

“Una reforma ambiciosa, equilibrada i justa.” El primer ministre francès, Édouard Philippe, va presentar així la reforma laboral que prepara el seu govern i el president, Emmanuel Macron. La premsa francesa havia batejat el 31 d’agost com el dia D. L’anunci dels canvis que Macron vol introduir en el dret laboral no va decebre.

El dirigent centrista aposta amb claredat per la flexibilitat i per afavorir els acords d’empresa en perjudici dels convenis col·lectius. La patronal aplaudeix aquesta mesura. Mentrestant, els sindicats es mostren dividits amb relació a un text al qual la CGT –el principal sindicat de França– s’ha referit com el “final del contracte laboral”.

“Es tracta d’un projecte de transformació del dret laboral d’una dimensió insòlita”, va declarar la ministra de Treball, Muriel Pénicaud, i va recordar que havien elaborat el text després de 300 hores de reunions amb representants sindicals i patronals.

Com va prometre Macron en campanya, la reforma serà aprovada per decret governamental, mitjançant el mètode de les ordenances. L’Assemblée Nationale va votar a principis d’agost una llei que permetia a l’executiu actuar d’aquesta manera. Durant l’estiu, els responsables del Ministeri de Treball s’han reunit per separat amb els sindicats i la patronal. El text ha estat elaborat únicament per l’executiu, que el ratificarà el 22 de setembre.

L’ambiciosa reforma laboral de Macron traspassa nombroses línies vermelles que el socialista François Hollande va preferir evitar amb la llei El Khomri, aprovada l’estiu de l’any passat amb l’objectiu de flexibilitzar el mercat de treball. El dirigent centrista ha decidit ara limitar les indemnitzacions per un acomiadament abusiu fins a un màxim de vint mesos per trenta anys d’antiguitat. Però, com a contrapartida, augmenta un 25% les prestacions per un acomiadament legal.

Patrons beneficiats

Amb la nova mesura, les multinacionals podran justificar un acomiadament per motius econòmics en funció dels resultats del seu grup a França i no del conjunt de l’empresa. “Les multinacionals poden adoptar estratagemes per perjudicar els resultats d’una de les seves filials”, adverteix a El Punt Avui l’economista Mireille Bruyère, experta en mercat laboral i membre del col·lectiu Les Économistes Atterrés.

No obstant això, la ministra Pénicaud va defensar que, “per primera vegada, una reforma prioritza les petites i mitjanes empreses”. La nova legislació laboral permetrà que els patrons de les empreses de menys de 50 empleats puguin negociar noves condicions laborals amb la plantilla sense que els treballadors hagin de pertànyer a cap sindicat. Fins ara, les condicions dels sis milions de francesos que treballen en petites empreses es regien pels convenis col·lectius. “L’equilibri de forces en els petits grups acostuma a ser bastant desigual”, afirma Bruyère, que recorda que “els acords en les petites i mitjanes empreses no solen millorar els convenis col·lectius”. “La reforma laboral probablement crearà nous llocs de treball, però la majoria seran temporals o a temps parcial”, preveu.

Amb un percentatge per sota del 10%, l’atur a França és inferior que a Itàlia i a l’Estat espanyol. Però els dirigents francesos perceben com una vergonya nacional el fet que l’atur del seu país s’aproximi als dos dígits. El govern de Macron en fa responsable la resistència dels francesos a acceptar les reformes, tot i que s’han aprovat gairebé una vintena de modificacions de la legislació laboral a França des de l’any 2000. “Tots els temors que teníem s’han confirmat”, va declarar ahir Philippe Martínez, secretari general de la CGT, que ha convocat una primera manifestació per al 12 de setembre. A diferència del que va passar amb la reforma d’Hollande, els sindicats no s’hi oposen de manera unànime.

La CFDT no es manifestarà amb la CGT i tampoc ho farà Force Ouvrière (FO), que sí que es va mobilitzar l’any passat. “Hi ha algunes coses que hem evitat”, va declarar ahir el líder de FO, Jean-Claude Mailly. La divisió sindical garanteix l’èxit de la reforma de Macron.

LES FRASES

Es tracta d’un projecte de transformació del dret laboral d’una dimensió insòlita
Muriel Pénicaud
MINISTRA DE TREBALL FRANCESA
La reforma crearà probablement nous llocs de treball, però la majoria seran temporals
Mireille Bruyère
EXPERTA EN MERCAT LABORAL FRANCÈS

La primera pedra d’una nova era

Enric Bonet

La reforma laboral és la primera mesura de pes que adopta Emmanuel Macron. El jove dirigent l’aprovarà pocs mesos després de la seva elecció perquè els resultats es vegin reflectits al llarg del seu mandat. “No es canvia una societat amb una llei o un decret. Això requereix almenys 18 o 24 mesos”, declarava ahir el dirigent francès en una entrevista al setmanari Le Point. A més, la reforma laboral anirà acompanyada d’altres canvis profunds en el mercat de treball francès. En l’últim trimestre d’aquest any, el govern ha previst reformar les prestacions d’atur. Macron vol aprovar una nova llei que permeti que les persones que dimiteixen de la seva feina també puguin cobrar una indemnització, però a canvi vol endurir el control sobre els aturats i sancionar-los en cas que rebutgin més de dues ofertes de feina. I també està prevista una altra llei sobre la formació laboral a principis del 2018, amb l’objectiu d’adaptar el mercat de treball francès a l’era digital.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.