Societat

manifestació antiterrorista

Ripoll farà la seva pròpia concentració per la pau

L’Ajuntament convoca els ciutadans a manifestar-se dissabte en contra de la violència i per reivindicar la bona convivència intercultural que fins ara s’ha gaudit al municipi

Ripoll ha pres les primeres decisions per apuntalar la seva convivència intercultural, davant la possibilitat que la cohesió social es converteixi en una víctima col·lateral de l’atemptat de Barcelona, després de descobrir-se que la cèl·lula terrorista que en va ser autora tenia l’origen al municipi. Ahir es van prendre les primeres decisions. Les que s’aplicaran a llarg termini s’han d’acabar de perfilar, però d’altres són per posar en pràctica ben aviat. La més immediata és la convocatòria d’una concentració per dissabte, a les sis de la tarda, davant de l’ajuntament, amb el lema Ripoll per la pau, un pas endavant, a la qual es convida a participar tots els ripollesos perquè hi expressin “el dol” i els seus “sentiments múltiples”, segons les paraules que va dir l’alcalde, Jordi Munell, al final de la reunió de polítics i tècnics en què es va acordar la iniciativa. El lema –va fer notar l’alcalde– inclou dues paraules clau: “pau”, que és el que es desitja, i “endavant”, perquè l’objectiu que té la vila és mantenir el seu tarannà. Si els ripollesos acabessin enfrontats –va assenyalar–, representaria que s’hauria sucumbit a l’objectiu dels terroristes. “No deixarem la vida normal per por; si mirem veïns nostres amb odi o por, els estarem donant la raó a ells [els terroristes], i això ni s’ho mereixen ni ho volem”, va manifestar l’alcalde.

Escoles i instituts

Una altra acció immediata serà la inclusió de conceptes com el dol i la cohesió social en el pròxim curs escolar. Com abordar-ho es tractarà en els primers claustres i consell escolar municipal. D’altra banda, avui s’activa al Consorci d’Acció Social un servei d’acompanyament o suport psicològic als veïns que creguin que ho necessiten. I, finalment, s’ha organitzat una reunió amb les entitats locals amb l’objectiu de coordinar iniciatives i portar a terme un treball conjunt interdisciplinari.

En la reunió en què es van decidir aquestes iniciatives hi van participar el secretari d’Immigració, Oriol Amorós; el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell; el delegat del govern a Girona, Eudald Casadesús; el director del Departament d’Ensenyament a la demarcació de Girona, Joan Polanco; el president del Consorci de Benestar Social del Ripollès i president del Consell Comarcal, Joan Manso; l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, i regidors i tècnics de diferents àrees d’aquest consistori. En el tram final de la reunió de treball s’hi va afegir la consellera Meritxell Borràs.

L’exclusió, un risc

Oriol Amorós va avançar els trets principals de les accions que s’emprendran a mitjà i llarg termini. En primer lloc, insistir a no excloure ningú de la societat, perquè “l’exclusió social és una situació de risc”; en segon lloc, fomentar “la trobada” entre cultures, tenint en compte que “no hi ha alternativa a viure junts”, i, finalment, controlar “amb tots els mitjans possibles” els discursos que inciten a l’enfrontament i a l’odi. “Tenim les idees clares de cap on anem”, va concloure. Eudald Casadesús, que és de Ripoll, va posar l’accent en el fet que “la immensa majoria de la gent, de procedències ben diverses, són gent de bé”.

Crítiques a l’Estat

L’alcalde considera “molt greu” que l’Estat espanyol no avisés ni el consistori ni la comunitat musulmana local que l’imam de la mesquita tenia antecedents penals. Abdelbaky es Satty va estar treballant durant dos anys al municipi –en dues mesquites diferents– sense que ningú de la comunitat ni del consistori sabés res dels quatre anys que havia estat empresonat per un delicte de tràfic de drogues. Com és possible que aquesta informació que estava en poder dels serveis d’espionatge de l’Estat no fos comunicada?, es va preguntar Munell, en declaracions fetes ahir a ACN. En aquest sentit, l’alcalde va coincidir amb el president d’una de les dues associacions de musulmans que hi ha a Ripoll, Ali Yassine, que assegurava que si se’ls hagués informat, no l’haurien contractat.

LA FRASE

Si mirem veïns nostres amb odi o por estarem donant la raó als terroristes, i això no ho volem
Jordi Munell
ALCALDE DE RIPOLL

LA FRASE

És important deixar clara la nostra resposta: ni ens canviaran ni els dividiran
Oriol Amorós
SECRETARI D’IMMIGRACIÓ

Escorcolls de matinada al Raval de Sant Pere

Per cinquè dia consecutiu, ahir els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil van fer escorcolls en domicilis. De matinada van entrar a tres habitatges de Ripoll per escorcollar-los, en el marc de la investigació pels atemptats de dijous. L’agència ACN va informar que una vintena d’agents, entre els quals hi havia policia científica, van escorcollar uns pisos del carrer Raval de Sant Pere, número 13 perquè sospitaven que les persones que hi viuen podien estar relacionats amb la cèl·lula gihadista que es va organitzar en aquest municipi. Els agents van precintar els habitatges, així com la porta d’accés des del pati exterior. Alguns veïns, que van preferir no identificar-se, van explicar que sospiten que alguns joves entraven al bloc per aquesta porta i que havien ocupat il·legalment els habitatges. Malgrat això, van assegurar que no podien relacionar els nois amb els presumptes autors dels atemptats. Els escorcolls descrits s’afegien als que en les hores anteriors els cossos policials havien efectuat a les cases dels presumptes terroristes i també de l’antic imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, a banda d’entrades al recinte de culte que regentava el presumpte cervell de la trama fa uns mesos. D’altra banda, ahir es van mantenir els controls policials en alguns accessos a Ripoll, a conseqüència dels quals es van originar retencions de trànsit.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.