Política

El govern de May arriba dividit a Brussel·les

La cap de l’executiu donarà avui un toc d’atenció als seus ministres per posar fi a filtracions i conflictes interns

Davis prioritza els drets d’europeus i britànics en la represa de les negociacions del ‘Brexit’

El govern britànic va començar ahir la segona tanda de negociacions amb la Unió Europea (UE) molt dividit internament entre partidaris d’un Brexit suau i de continuar a la UE i partidaris d’una sortida menys dura. La divisió és tal que la primera ministra, Theresa May, donarà avui un toc d’atenció als seus ministres en la reunió setmanal del seu gabinet.

Els partidaris del Brexit suau són liderats pel ministre de finances, Philip Hammond, que durant la campanya del referèndum europeu es va pronunciar a favor de continuar a la UE al costat de David Cameron i la mateixa May. Els partidaris del Brexit dur són liderats pel ministre del Brexit, David Davis; el d’Exteriors, Boris Johnson, i el nou ministre de Medi Ambient, Michael Gove, considerat el cervell de la campanya del Brexit l’any passat. No van agradar gaire al costat més antieuropeu del govern les declaracions que Hammond va fer diumenge a la BBC, en què insinuava que una sortida del mercat únic i de la unió duanera tindria un fort impacte en les empreses britàniques. Va fer les declaracions un dia abans de reprendre les converses amb Brussel·les. “[Les empreses] esperen més claredat sobre com serà la nova relació amb la UE”, va dir Hammond. Les seves paraules es produïen després que la Conferència de la Industria Britànica (CBI), la patronal britànica, demanés al govern que arribés a un pacte comercial amb la UE com més aviat millor. Un estudi de la CBI conclou que un 42% de les empreses britàniques creuen que el Brexit està afectant els seus plans d’inversió.

Hammond també va dir que el seu govern cada cop té més clar que caldrà un període de transició per sortir de la UE, “una idea que era un concepte nou fa cinc setmanes”. I va explicar que els acords de transició serien “correctes i sensibles tant per al Regne Unit com per a la UE” i que podrien ser de dos anys. Per la seva part, el ministre de comerç internacional, Liam Fox, també va obrir les portes a un període de transició, tot i que “molt limitat en el temps”.

El govern de May està preocupat per les filtracions que s’han produït els últims dies contra Hammond. En una es deia que Hammond havia dit que els funcionaris estan sobrevalorats (en relació amb la limitació dels seus salaris de només un 1%) i una altra que havia expressat que “és tan fàcil conduir un tren que fins i tot una dona ho podria fer”. Una altra filtració, aquesta feta al Daily Telegraph per un membre anònim del gabinet, sostenia que Hammond vol “frustrar el Brexit’” i que el ministre de Finances percebia els euroescèptics com a “pirates”. Es creu que les filtracions estan fetes per minar l’autoritat de Hammond.

Les tensions dins del govern es produeixen després que May perdés la majoria absoluta al Parlament el mes passat i que els partidaris de continuar a la UE guanyessin protagonisme. Després de les eleccions van començar a sorgir noms de possibles successors i baralles internes. La confrontació s’està produint en el mateix partit, com demostra el missatge que va publicar a Twitter Dominic Cummings, exassessor de Michael Gove i un dels arquitectes de la campanya del Brexit. Cummings va escriure que David Davis, el cap negociador britànic, era “mandrós com un gripau, curt i vanitós com Narcís”. Ahir l’oficina de la primera ministra va condemnar les filtracions. Un portaveu va afirmar que May donaria un toc d’atenció als seus ministres en la reunió del gabinet d’avui. “El gabinet hauria de poder celebrar les seves reunions en privat”, va assenyalar el portaveu, que també va destacar que no s’obriria cap investigació interna. Amb aquest mal ambient intern va arribar ahir a Brussel·les l’equip negociador britànic de David Davis per iniciar la segona tanda de converses. Davis va declarar que la seva prioritat és negociar les condicions dels 3,2 milions de ciutadans europeus que viuen al Regne Unit i del milió de britànics que resideixen en països de la UE. La oferta que va fer el govern de May a principis de juliol de garantir als ciutadans europeus drets similars als dels britànics, va ser considerada pel president del Consell Europeu, Donald Tusk, “per sota” de les seves “expectatives”.

Altres temes primordials que es debatran aquesta setmana són la frontera entre la República d’Irlanda i Irlanda del Nord, i la factura que ha de pagar el Regne Unit per sortir de la UE. En unes declaracions abans de tornar a Londres, Davis va dir que és hora d’arribar a “la substància de la qüestió”. També el cap negociador de l’equip europeu, Michel Barnier, va indicar que ara haurien d’entrar “al cor de la qüestió”. Aquestes declaracions donen a entendre que les converses entren en un punt clau. Per dijous hi ha prevista una conferència de premsa de Barnier, que va deixar clar que fins que no es resolguin aquestes qüestions no s’iniciaran les converses sobre el pacte comercial.

Una líder sense autoritat

Les filtracions contra Philip Hammond han estat enteses pels partits de la oposició com un signe de debilitat del govern de May. John McDonnell, el segon del Partit Laborista, va declarar que els ministres tories s’estaven barallant “com rates dins d’un sac”. Per la seva banda, Tim Farron, líder dels demòcrates liberals, va expressar que “el govern sembla que està més interessat a desintegrar-se que a assumir aquest repte tan monumental que és el Brexit”. També va ser molt crític amb May l’ex-viceprimer ministre conservador de John Major, Lord Heseltine, que va afirmar al diari The Independent: “Al número 10 [l’oficina de la primera ministra] saben qui ha fet les filtracions, potser no ho poden provar però aquestes coses se saben, i saben que son partidaris del Brexit; el problema és que Theresa May no els pot fer fora perquè no té cap mena d’autoritat.” I va continuar dient: “La situació és molt angoixant, hi ha moltes possibilitats que hi hagi eleccions generals abans de dos anys i no veig que el Partit Conservador estigui centrat a guanyar-les.” Michael Heseltine, que és contrari a la sortida de la UE, va ser acomiadat com a assessor del govern al mes de març per haver-se rebel·lat contra el Brexit a la Cambra dels Lords. “L’estratègia de «Brexit significa Brexit» no ens portarà a la victòria en les pròximes eleccions”, va concloure.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.