Política

Lula, condemnat a nou anys de presó per corrupció

El jutge que investiga el cas Petrobras considera que l’expresident és culpable de rebre 1,2 milions d’euros en suborn

Lula da Silva no anirà a la presó perquè pot recórrer la sentència

El cas Petrobras, la investigació judicial que des de fa tres anys corre el vel sobre la trama més greu de corrupció política i empresarial de la història del Brasil, s’ha cobrat la seva peça més gran. Luiz Inácio Lula da Silva, president del Brasil entre el 2003 i el 2011, i encara avui el polític més popular del país, ha estat condemnat a nou anys de presó per presumpta corrupció. El jutge Sergio Moro, a càrrec de la investigació, va considerar que Lula va rebre suborns per 3,7 milions de reals (1,2 milions d’euros) a través de la constructora OAS, beneficiària dels contractes de la petroliera estatal Petrobras. La decisió ha caigut com una bomba en l’agitat escenari polític brasiler, on cada dia la premsa desgrana noves acusacions de corrupció contra la classe política, el president Michel Temer inclòs. Lula no anirà a la presó perquè es tracta d’una condemna en primera instància i encara pot recórrer davant del Tribunal Regional Federal.

La resolució de Moro ha caigut com una galleda d’aigua freda, però Lula no ha amagat durant els últims mesos que està disposat a presentar-se altre cop com a candidat a la presidència el 2018, quan els brasilers intentaran resoldre a les urnes la crisi política que assola el país des de la destitució parlamentària de Dilma Rousseff, el 31 d’agost de l’any passat. Si es podrà o no presentar dependrà del Tribunal Regional Federal, perquè la llei estableix que Lula pot participar en unes eleccions fins que la sentència no sigui ferma. El dubte és, però, fins a on colpejarà la decisió la imatge de Lula, un supervivent enmig de la tempesta judicial que s’abat sobre la majoria dels seus col·legues, de tots els partits.

Primera sentència

Moro va sentenciar contra Lula en la primera de les cinc condemnes que té pendents contra ell. En la seva resolució el va acusar d’haver rebut diners de la constructora OAS a través de la reparació d’un pis de tres plantes en un balneari de classe mitjana als afores de São Paulo. OAS, una de les empreses més grans del Brasil, també va pagar l’emmagatzematge de béns de Lula en el cobert d’una empresa anomenada Granero da Grande. La factura va pujar a més d’1 milió d’euros, segons les conclusions del jutge, que va decidir condemnar-lo per corrupció passiva i blanqueig de capitals.

El benefici de la llibertat

El magistrat no ha considerat risc de fuga i, en vista de la delicada situació política que enfronta el Brasil, ha decidit concedir a Lula el benefici de la llibertat fins que es resolgui l’apel·lació. El Tribunal Federal té ara un any i mig per resoldre la qüestió, circumstància que, a la pràctica, obre a Lula les portes per a una nova candidatura. Avui, l’expresident del Partit dels Treballadors és l’única salvació possible per al Brasil, on molts recorden que els temps passats van ser millors.

Despropòsits

Després de la seva sortida del poder, Rousseff va enfrontar la pitjor crisi econòmica del Brasil, fins al punt que va ser destituïda a través d’un judici polític. Però a Temer, el seu exvicepresident, no li ha anat millor, sobretot perquè les denúncies de corrupció que ho fan possible amb prou feines li permeten ocupar-se de la crisi. Segons una enquesta de Datafolha, una de les més prestigioses, Lula encapçalaria avui la intenció de vot dels brasilers en les eleccions presidencials de l’any que ve.

LES XIFRES

1
condemna
rep el mandatari, que encara té cinc causes obertes més per la justícia.
1,2
milions d’euros
és el que l’expresident brasiler hauria rebut en suborns de la constructora OAS, segons el jutge.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.