Política

Síria

Putin i Trump pacten una treva parcial a Síría

Moscou i Washington anuncien l’entrada en vigor d’un alto el foc al sud-oest del país, després del primer cara a cara entre tots dos presidents

Merkel admet falta de consens per redactar la declaració final del G20

El líder rus nega davant Trump cap interferència electoral als EUA

El rumor va saltar a mitja jornada i al vespre es va confirmar: els EUA i Rússia van arribar ahir a un acord –juntament amb Jordània– per establir un alto el foc al sud-oest de Síria, que entrarà en vigor a partir de demà.

El secretari d’Estat nord-americà, Rex Tillerson, ho va anunciar durant la cimera del G20 a Hamburg. Segons Tillerson, l’àrea que cobreix la treva afecta la seguretat de Jordània i es tracta d’una zona “molt complicada del camp de batalla sirià”. “Hi ha un acord molt ben definit sobre qui garantirà la seguretat d’aquesta zona”, hi va afegir Tillerson. El seu homòleg rus, Serguei Lavrov, va afegir que l’acord inclou “assegurar l’accés a l’ajuda humanitària i establir contactes entre l’oposició a la regió i un centre de supervisió que s’instal·larà a la capital jordana”.

El secretari d’Estat va fer aquest anunci en el marc de la cimera del G20, que va arrencar ahir a Hamburg, i després de la primera entrevista cara a cara entre el president Donald Trump i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, amb l’objectiu de reconduir una relació tensa. “És un honor”, va dir Trump sobre la trobada bilateral amb el líder rus. “Putin i jo hem estat discutint diverses coses i [la reunió] ha anat molt bé.” Durant l’esperada reunió, que va durar més de dues hores i que els dos líders van valorar positivament, es va abordar també la suposada interferència russa en les eleccions presidencials nord-americanes de l’any passat, la situació a Ucraïna, la lluita antiterrorista i la ciberseguretat. Segons Tillerson, els dos líders van tenir una llarga conversa sobre la interferència electoral russa. “El president [Trump] va insistir al president Putin en més d’una ocasió sobre la implicació russa” en els comicis. Pel secretari d’Estat, tant Putin com Trump són conscients que “aquest és un obstacle important a la capacitat de tirar endavant la relació entre Rússia i els EUA”. Per la seva banda, Lavrov va explicar que Putin va negar a Trump que el Kremlin hagués interferit en les presidencials del 2016.

Comerç global just

Respecte a Ucraïna, els dos dirigents van acordar obrir un “canal bilateral” de comunicació per abordar aquest conflicte, segons va explicar Lavrov. L’administració nord-americana nomenarà un representant especial per a Ucraïna, que viatjarà aviat a Moscou per reunir-se amb la seva contrapart russa, hi va afegir el ministre. Els dos presidents van reiterar el seu suport als Acords de Minsk, que tracen el full de ruta per a una sortida política al conflicte, i no es plantegen alternatives a aquest document, firmat el 2015 entre Rússia i Ucraïna. Amb tot, la falta d’acords en altres àmbits va caracteritzar la primera jornada de la cimera, que ha de concloure avui amb una declaració final. La mateixa cancellera alemanya, Angela Merkel, reconeixia que gairebé tots els líders presents a la cita van coincidir en la necessitat d’un comerç global just i lliure, però que encara persisteixen algunes diferències amb relació al comunicat final que s’ha de fer públic avui. Els instints proteccionistes de Trump i la seva oposició a l’Acord pel Clima de París amenacen d’aïllar el president nord-americà en un fòrum destinat a millorar la coordinació de la política global després de la crisi financera de 2007. “En la qüestió del comerç, gairebé tothom considera que necessitem un comerç lliure, però també just”, va dir Merkel. “No obstant, puc vaticinar que, pel que fa a aquest tema, els xerpes [els funcionaris que preparen la redacció final del comunicat] tindran molta feina aquesta nit.”

Resposta a Pyongyang

Sobre un altre tema candent, la crisi dels míssils de Corea del Nord, la cancellera alemanya va informar que el G20 insta el Consell de Seguretat de l’ONU a donar una resposta “proporcionada” a la “molt amenaçadora” activitat nuclear del règim de Pyongyang. Segons la cancellera, durant el G20, els països “especialment afectats”, com ara Corea del Sud i d’altres de la regió, han mostrat una “gran preocupació” davant l’evolució del règim de Pyongyang, que, dimarts passat, va llançar amb èxit el seu primer míssil balístic intercontinental. En el G20 hi ha els cinc membres amb dret de vet del Consell de Seguretat –els EUA, la Xina, Rússia, França i el Regne Unit–, tot i que, entre ells, hi ha diverses sensibilitats. A més, Washington, Seül i Tòquio van subratllar en una declaració conjunta que volen exercir la “màxima pressió” sobre Corea del Nord mitjançant “sancions addicionals” per aturar el seu pla nuclear.

Finalment, els països del G20 es van comprometre ahir a reforçar la cooperació internacional en la lluita contra el terrorisme gihadista, a millorar l’intercanvi d’informació, ofegar les seves fonts de finançament i evitar que es propagui per les xarxes socials.

Brussel·les adverteix els EUA que no gravi el seu acer

redacció

El cap de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va advertir ahir que la UE “reaccionarà amb contramesures” si els EUA imposen aranzels a l’acer europeu. L’administració Trump estudia gravar les importacions d’acer de diverses procedències, incloent-hi la Xina i la UE, en considerar que incorren en dumping. En una de les reaccions més fermes de represàlies en cas que Washington apliqui mesures proteccionistes, Juncker va avisar que la UE afronta amb “la moral alta” aquest contenciós. El whisky nord-americà podria ser un del sectors afectats.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.