Suport al procés sobiranista
Conjura municipalista
Més de 500 alcaldes i regidors fan pinya per l’1-O i hi asseguren el suport logístic
Puigdemont atribueix les amenaces a la por i Junqueras insta a col·lectivitzar decisions
Si bé no es preveia, els batlles d’ERC i la CUP van voler signar el manifest
Els municipis i el govern refermen que res els farà fer marxa enrere
La immensa majoria del món local català hi serà, l’1-O. Sense por de les amenaces judicials que l’Estat aquests dies ha tornat a verbalitzar, i al costat del govern i de la gent, per ajudar en tot el que se’ls requereixi perquè el referèndum sigui un èxit. Aquest és el compromís que van escenificar ahir, tres mesos abans de la cita i tot i la dificultat de les dates estivals, els alcaldes i regidors de més de 500 municipis que es van conjurar al paranimf de la Universitat de Barcelona, convocats per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), per fer pinya per l’1-O amb les institucions, representades en l’acte per les màximes autoritats del país: el president, Carles Puigdemont; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el vicepresident, Oriol Junqueras. “Aixequeu-vos i gireu-vos: estem darrere vostre”, exclamava el president de l’ACM, Miquel Buch, després d’un solemne “Si hi ha unitat, aquest país és imparable”.
El suport dels ajuntaments no es traduirà només en les proclames, les crides a la participació i la cessió dels mateixos locals on se celebren la resta de conteses electorals. Neus Lloveras, presidenta de l’AMI, també anunciava que han estat treballant en els contactes exteriors, i proposaran a les ciutats amb les quals mantenen agermanaments arreu del món que enviïn delegats l’1-O a Catalunya perquè actuïn com a observadors internacionals. Lloveras insistia sobretot a no deixar-se cohibir pels missatges de l’Estat i els seus altaveus per insuflar la por i el dubte, com el de Mariano Rajoy la mateixa vigília, tenint en compte que en els últims anys ja s’han obert més de 400 diligències judicials contra càrrecs locals arran del procés. “Ara que som a la part final, no ens farem enrere”, refermava.
“Sou les garanties”
En aquesta línia va insistir Puigdemont, que va tancar l’acte remarcant que les amenaces que arriben de l’Estat només obeeixen al seu temor i a la seva paràlisi davant d’una realitat que fins fa poc negava. “És la demostració més clara de l’estat de por que s’ha apoderat dels que pensaven que ho tenien tot controlat”, subratllava, en al·lusió als seus instruments polítics, judicials, policials i mediàtics, que no faran prou per aturar la voluntat popular. “Els falla el més important, una cosa que no tenen ni tindran mai: la gent a Catalunya”, recordava, abans de fer notar que els espanta el fet que “per primer cop” hi ha un moviment de canvi que va de baix a dalt, i no al revés.
El president agraïa el suport del món municipal en forma de petit dard als comuns –“ens demanen garanties, i vosaltres sou la garantia”, recordava– i també tenia un missatge per als catalans que no volen la independència: “Hem de garantir als del no que podran decidir, perquè ni Rajoy ni el Congrés ho garanteixen.”
Legalitat i legitimitat
El discurs de Junqueras, més filosòfic, va destacar que a Catalunya l’emparen tant la legalitat com la legitimitat. Legalitat, perquè apel·la al principi democràtic i als drets humans que l’Estat “es va imposar respectar i interpretar segons els seus principis” (article 10 de la Constitució), entre els quals, el dret a l’autodeterminació. I legitimitat, en contraposició amb l’actitud “il·legítima” dels que “no volen que la gent parli, i no els importa el que la gent diu”.
El vicepresident feia una crida a mantenir la tenacitat, perquè “la repressió no pot ser il·limitada”, i perquè, davant la “massificació” de la voluntat de votar, “l’Estat ho té molt difícil per actuar contra la democràcia”. Després que la vigília ell mateix i el president refermessin a Twitter la seva unitat absoluta per l’1-O davant les “intoxicacions” que només pretenen dividir magnificant el debat intern, Junqueras tancava amb una crida a la “col·lectivització de decisions, la claredat en les paraules i els compromisos ferms” perquè els fets “es vagin succeint”.
Signar la declaració o no
Abans dels parlaments finals –a l’inici havien pres la paraula nou alcaldes de municipis i tendències diverses per comprometre’s amb el referèndum–, l’exbatlle de Cerdanyola Toni Morral (ICV) havia llegit la declaració de suport del món local a l’1-O, llargament aplaudida. Les entitats municipalistes que la van promoure no van preveure que la signés cap dels presents, ja que l’acte estava pensat més per mirar d’integrar noves sensibilitats, segons diverses fonts consultades.
Per això, el PDeCAT, que no veu clar que calgui exposar els càrrecs municipals a nous embats judicials pel que és tot just una “declaració d’intencions”, relativitza el fet que no el signés cap dels seus alcaldes, seguint les directrius del partit. “El compromís ja és venir a l’acte i és evident que, quan toqui, tothom signarà el que calgui; més implicació no es pot tenir”, aclarien fonts internes, que evitaven valorar altres grups.
En canvi, sí que el van signar els alcaldes d’ERC i la CUP, segons van confirmar les dues formacions, i alguns van tuitejar amb el hashtag #josigno. Ahir ja van signar els 135 republicans que van anar a l’acte, i en els propers dies ho faran un centenar més, fins a arribar als 237 batlles. La vintena de la CUP, en grups propis o compartits, també l’han signat.
LES FRASES
Cap comú i cinc del PSC en l’acte
Fins a cinc alcaldes del PSC, tots de municipis petits, van anar a l’acte de l’AMI i l’ACM: els d’Armentera, Olèrdola, Setcases, la Torre de Cabdella i Les. En canvi, fonts dels comuns van confirmar que cap dels seus hi va anar, tot i que sí que n’hi havia d’independents i cupaires de coalicions en què hi ha els comuns en municipis com Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Ripollet –fins i tot va parlar l’alcalde, Josep Maria Osuna–. Segons Europa Press, els comuns, que estan fent debats territorials sobre l’1-O en què plantejarien no considerar-lo “el referèndum que Catalunya necessita”, es reuniran el 8 de juliol a Terrassa per adoptar una primera posició.
Fonts de La Moncloa titllaven d’“iniciativa fracassada” i “lluny de les expectatives” l’acte d’ahir, i acusaven el govern d’utilitzar els alcaldes per “eludir responsabilitats”. A més, insistien en l’amenaça de dur als jutjats tothom que col·labori amb l’1-O.