judicialització del procés
Portaran les causes contra càrrecs a Estrasburg i l’ONU
El Parlament es queixarà al Tribunal de Drets Humans, l’ONU i el Consell d’Europa dels processos contra la presidenta i la mesa de la cambra
Insta el govern a denunciar internacionalment el cas
El Parlament de Catalunya es queixarà al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), al Consell d’Europa, a l’ONU i al Comissari de Justícia de la UE per les causes obertes per la justícia espanyola contra la presidenta, el vicepresident primer i tres secretaris de la mesa de la cambra per haver permès votar les conclusions de la comissió del procés constituent i del debat de política general que incloïen el referèndum. D’altra banda, la cambra insta el govern català a fer-li costat i a denunciar a les institucions europees i internacionals el cas obert contra Carme Forcadell, Lluís Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet.
La cambra aprovava ahir per majoria absoluta la moció acordada per Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot (CSQP) i la CUP en l’últim punt de l’ordre del dia del ple d’aquesta setmana. La moció també compromet la cambra a fer arribar als organismes abans esmentats el possible encausament d’altres persones, no necessàriament càrrecs electes, en defensa de la seva “llibertat d’expressió”. La queixa formal es farà arribar al tribunal d’Estrasburg, l’ONU, la UE i el Consell d’Europa “en el cas que la justícia del Regne d’Espanya actuï” amb la intenció de “vulnerar la llibertat d’expressió i el principi d’inviolabilitat dels càrrecs electes”. El text considera “el sol fet d’haver admès a tràmit la querella” una intromissió del poder executiu i del poder judicial de l’Estat contra la llibertat d’expressió i de participació política dels diputats. I és en aquest sentit que insta el govern de la Generalitat a difondre internacionalment la moció per denunciar-ho.
El diputat de CSQP i membre de la mesa encausat, Joan Josep Nuet, va fer el símil amb un partit de futbol i va lamentar que, enmig del joc, un dels dos equips s’ha adonat que l’àrbitre prenia partit a favor de l’altre equip, en referència implícita al paper del Constitucional i el poder judicial. Des de l’oposició a la proposta, el diputat socialista Ferran Pedret va admetre que el seu grup podria haver participat del consens a l’hora de denunciar les regressions democràtiques del govern del PP amb la reforma de la llei orgànica de seguretat ciutadana, el Codi Penal o la llei que atorga poders executius al TC. Lamentava, però, no poder aprovar un text que considera una “exageració” en presentar Espanya com un “estat no democràtic i opressor dels drets i les llibertats”. Ciutadans i PP van defensar que al Parlament tothom pot debatre amb llibertat, però que infringir la llei és tota una altra cosa.
Comissió internacional
D’altra banda, el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, va confirmar ahir que hi haurà una comissió internacional “molt plural” que supervisarà la preparació i celebració del referèndum, formada “des de juristes fins a representants polítics”, i fins i tot periodistes. El conseller va dir a Catalunya Ràdio que en breu en donaran més detalls, igual que sobre les condicions en què podran votar els catalans a l’exterior. Romeva va dir que faran “tot el possible” perquè votin “en les mateixes condicions”, i una manera podria ser la seva inscripció al registre que s’ha obert, si bé també va avisar que caldrà tenir cura “que no es faci res que posi en risc el reconeixement del resultat del referèndum”.
Els Mossos, nou front obert amb l’Estat
Nou front obert entre la Generalitat i l’Estat. El Ministeri d’Hisenda ha enviat un requeriment previ per l’anunci de la convocatòria de 500 places d’agents de Mossos d’Esquadra prevista per la conselleria d’Interior per aquest any, segons informava ahir Europa Press. Segons el ministeri, sobre la base de la llei de pressupostos, l’executiu català només pot convocar un 10% de les places. Fonts de la conselleria d’Interior van explicar, per la seva banda, que han estudiat el requeriment i que consideren que hi ha “raons jurídiques” que els emparen, per la qual cosa seguiran endavant i no paralitzaran una convocatòria prevista per a aquest juny. El conseller d’Interior, Jordi Jané, manté que seguiran endavant amb unes places que veuen “absolutament necessàries per a la seguretat de Catalunya”. A la pàgina web i al Diari Oficial de la Generalitat ja s’han publicat el temari de la convocatòria i la guia d’estudi 2017.