Política

Es protegirà per llei els delators de la corrupció

El Parlament tramita la proposició de C’s per assegurar els denunciants

El ple del Parlament va acceptar ahir a tràmit, sense que ni es votés perquè ningú hi va presentar esmena de retorn, una proposició de llei de C’s perquè es protegeixi els denunciants de casos de corrupció. El seu diputat Fernando de Páramo defensava que cal una llei “més garantista”, per assegurar la indemnitat jurídica als delators per evitar que hagin d’assumir cap responsabilitat, així com el secret de les seves dades personals en els expedients. “Fins ara a Catalunya s’ha protegit els corruptes i no els qui els han denunciat”, sentenciava.

Tots els grups hi van donar suport, però amb matisos. Els independentistes van ser crítics amb el contingut d’una proposició “molt millorable, perquè no té cap substància ni solidesa”, segons el diputat de JxSí Gerard Gómez del Moral, que tot i així es comprometia a treballar-lo millor en el tràmit parlamentari. Benet Salellas (CUP) va dir que el text, de cinc articles, “no té rigor jurídic”, ja que barreja conceptes i planteja mesures sense cap efectivitat pràctica, i va avisar fins i tot de possibles problemes competencials, ja que la lluita contra la corrupció correspon a l’Estat. Gómez del Moral també va lamentar que el text obviï la llei de protecció de dades i els organismes de control catalans ja existents, i va retreure a C’s que es vulgui penjar medalles en presentar-lo com a iniciativa pròpia, quan ja ho diuen les recomanacions internacionals i el govern ja hi treballa, després que formés part de les conclusions de la comissió contra la corrupció. CSQP veu “cabdal” donar plena seguretat als denunciants, ja que les mesures actuals de lluita contra la corrupció s’han demostrat “insuficients, i llavors els testimonis són bàsics”. El PSC va insistir a garantir la continuïtat de la carrera professional del denunciant, i pel PP “no per regular més” es resoldrà el problema.

Nova presidenta al tribunal de contractació

Neus Colet va ser nomenada ahir pel Departament d’Afers i Relacions Institucionals presidenta del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, òrgan autònom compost per experts que resol els recursos especials en matèria de contractació. Colet, que entra en lloc d’un Juan Antonio Gallo que ha esgotat el mandat, era des del 2005 cap de l’òrgan consultiu específic del govern.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.