Política

Rajoy acusa Puigdemont de fer “xantatge” a l'Estat

Li exigeix que doni explicacions al Congrés sobre la llei de transitorietat, que veu com una “amenaça intolerable”

Reitera la proposta que hi comparegui, si bé ja avisa que el PP vetarà el referèndum

Que “doni la cara amb determinació, coratge i valentia” al Congrés per exposar la seva proposta de referèndum. És el repte que va reiterar ahir a Carles Puigdemont un Mariano Rajoy amb la camisa de president del PP, ja que excepcionalment va comparèixer després del comitè executiu estatal del partit per insistir en la proposta que havia llançat divendres la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría després del Consell de Ministres i, de passada, per exigir explicacions al president català sobre la llei de transitorietat que prepara el Parlament, de la qual el diari El País va publicar ahir un suposat esborrany. Un Rajoy potser per això amb un to més dur que de costum –ho qualificava de “xantatge a l'Estat i a tots els espanyols”– va recordar que la proposta de referèndum no necessita el seu suport, sinó el de la cambra, i va assegurar al seu homòleg català que no voler-hi comparèixer “no és acceptable”. “Ningú entendria que quan es parla de la unitat d'Espanya no hi hagi aquest debat amb llums i taquígrafs”, insistia.

És clar que el cap del govern estatal –que, a diferència dels companys de partit que veien inconstitucional la conferència d'ahir a Madrid, va reconèixer amb sornegueria que Puigdemont “té dret a reunir-se en hotels i altres fòrums”– tampoc es va esforçar gaire a dissimular que el resultat de l'escenificació al Congrés no seria més que l'enèsim cop de porta al clam català, ja que avançava que, tot i que ell participaria en el debat per exposar la seva posició, mai donaria suport “a la liquidació de la sobirania i la unitat” de l'Estat.

En tot cas, si amb alguna cosa es va mostrar vehement, va ser amb la filtració de la suposada llei de règim jurídic –de què Junts pel Sí ja es va desmarcar–, que en l'últim article preveuria que, si l'Estat impedís fer efectiu el referèndum, s'aplicaria automàticament el text, i per tant la desconnexió. “És intolerable el xantatge i l'amenaça que s'han posat damunt la taula”, clamava Rajoy, que ho qualificava de “disbarat jurídic, polític i social”, i repetia que la llei suposaria “la liquidació de l'estat de dret”, per la qual cosa assegurava que “no entrarà en vigor”. De fet, això mateix ja ho recollia el programa de JxSí, i bona part del contingut del text ve marcat pels informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), però fins ahir el president espanyol no s'hi va referir com un dels “afers més greus” que ha vist en la seva vida política, i va dir que “seria bo” que tothom en prengui consciència, també perquè el Parlament ho vol aprovar “en 24 hores”, quan el termini “normal” per tramitar “textos així” és de “dos o tres anys”.

La fiscalia ja investiga

En tot cas, la fiscalia no va trigar ni un segon a reaccionar davant del que és tot just un suposat esborrany, fins al punt que va incloure aquest punt en l'ordre del dia de la reunió habitual del seu equip tècnic ahir al matí per començar a analitzar-ne la possible inconstitucionalitat, segons van explicar fonts internes a Europa Press. De fet, va ser el mateix fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, qui ho va avançar en una entrevista a TVE, en què va dir que “en els propers dies s'estudiarà i analitzarà” la informació, i que no dubtarà a presentar una querella si creu que va contra la legalitat. Maza va considerar el text “sorprenent” i “estrany” en l'estat de dret.

Si la fiscalia acaba actuant sobre l'esborrany filtrat, s'avançarà fins i tot a C's, que ahir va dir que durà la llei al TC “en el minut 1” de l'entrada en vigor.

És obligat que vingui al Congrés a explicar les dues coses [el referèndum i la llei de transitorietat], perquè fa xantatge a l'Estat
És molt difícil trobar un precedent tan antidemocràtic. [La llei] és un disbarat jurídic, polític i social
Mariano Rajoy
president del govern de l'estat
Si considerem que [en l'esborrany de la llei] hi ha res que pugui anar contra les lleis, es presentarà querella
José Manuel Maza
fiscal general de l'estat
És una feina en marxa [el text]; s'està treballant, discutint i millorant amb respecte envers les majories
Raül Romeva
conseller d'afers exteriors
Aquest no és el nostre document, no és en cap cas el text amb què es treballa actualment
Sergi Sabrià
portaveu d'erc
El govern de la Generalitat no vol un referèndum ni l'ha volgut mai: vol la independència
Inés Arrimadas
líder de c's i cap de l'oposició

JxSí diu que el text publicat és vell i no el previst ara

Junts pel Sí va recordar ahir en una nota que hi ha “molts juristes” que fa “molt de temps” que estudien les opcions legals per fer un referèndum, i que han treballat “amb molts documents i esborranys”. I, sense confirmar ni desmentir si el publicat a El País n'era un, en tot cas va puntualitzar que aquest “no té res a veure amb les versions actuals amb què es treballa”. Per això mateix, va deixar clar que “l'única via que té damunt la taula” és fer el referèndum, “i la prioritat total és pactar-lo amb l'Estat”.

El vicepresident Junqueras va treure importància a una possible actuació de la fiscalia: “Ens sembla perfecte. Que tothom faci la feina que consideri que ha de fer, nosaltres farem la nostra.” Per la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, l'esborrany prova que el govern no vol el referèndum, sinó que és una “gran excusa” per declarar la independència, mentre que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ho veu un “nyap jurídic” i creu que JxSí està “fora de la realitat”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.