Societat

Els EUA sospiten que Corea del Nord està al darrere del ciberatac global

Alguns codis usats coincideixen amb els que es van usar en atacs nord-coreans anteriors

Les agències en seguretat continuen buscant els culpables del ciberatac global que divendres passat va sembrar el caos i va afectar més de 300.000 ordinadors de diversos països.

Si dilluns Rússia assegurava que no hi tenia res a veure i apuntava als serveis secrets nord-americans de ser la font primària del virus, ahir funcionaris dels serveis secrets dels EUA i experts en ciberseguretat vinculats al sector privat van dirigir les seves sospites cap a pirates informàtics nord-coreans.

Les sospites es fonamentarien, segons informava ahir el diari The New York Times, en el fet que alguns dels codis usats en el WannaCry coincideixen amb els que es van fer servir en atacs informàtics nord-coreans anteriors, com ara el llançat el 2014 contra Sony. L'empresa californiana de seguretat informàtica Symantec ha identificat en una versió de WannaCry el codi d'atac al banc central de Bangladesh del 2016, a bancs polonesos a principi d'any o a Sony Pictures Entertainment en represàlia per la pel·lícula The Interview, una sàtira del líder nord-coreà, Kim Jong-un.

Symantec va detectar en el passat l'origen d'atacs informàtics als Estats Units, Corea del Nord o Israel.

D'acord amb la informació publicada per The New York Times, funcionaris dels serveis secrets nord-americans tenen els mateixos indicis que Symantec i investigadors tant de Google com de la firma russa Kaspersky han confirmat les semblances del codi. Tot i això, tots coincideixen també a assegurar que en cap cas es tracta d'una prova definitiva de la implicació de Pyongyang en el ciberatac massiu, ja que pirates d'altres països podrien estar copiant aquest mètode.

El ransomware WannaCry aprofita per propagar-se una vulnerabilitat del sistema operatiu Microsoft detectada per l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels Estats Units, els detalls de la qual van robar i airejar l'abril passat pirates informàtics. El WannaCry reclama als propietaris dels ordinadors afectats, el pagament d'un rescat amb la moneda virtual bitcoin. El ciberatac va afectar més de 300.000 ordinadors de 150 països, i va colpejar centres sanitaris del Regne Unit, grans empreses dels estats francès i espanyol, la xarxa ferroviària a Alemanya, organismes públics a Rússia o universitats a la Xina.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.