Setge al procés sobiranista
JxSí, CSQP i la CUP reclamen l'arxivament de la causa contra els membres de la mesa del Parlament
Els tres grups escenifiquin el suport als cinc investigats a les portes de la cambra abans que comencin les compareixences
Els grups parlamentaris de Junts pel Sí, Catalunya Sí Que Es Pot i la CUP han expressat aquest divendres el seu “suport unànime” a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i als membres de la mesa Lluís Maria Corominas, Anna Simó, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet, tots ells investigats per permetre el debat i votació d'iniciatives sobre el referèndum i el procés constituent.
Quatre dies abans que comencin les compareixences davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), els tres grups han volgut escenificar el seu suport als querellats a les portes del Parlament, on s'han aplegat diputats i dirigents de les formacions, a més dels consellers d'Exteriors, Raül Romeva, de Treball, Dolors Bassa.
Des d'allà han demanat l'arxivament d'un procés judicial que consideren injust i una extralimitació del govern espanyol que “atempta contra la separació de poders”. També han carregat contra l'Estat per judicialitzar un “problema polític” i per voler els catalans “atemorits” davant el seu poder.
El president del grup de Junts pel Sí al Parlament, Jordi Turull, ha afirmat que amb aquestes querelles el TSJC “ataca directament al valor més sagrat d'un Parlament: la inviolabilitat dels diputats i el lliure exercici de les seves funcions sense ingerències, coaccions, ni intimidacions”. “El que s'està fent no té precedents”, ha denunciat. Segons ell, el tribunal s'està “prestant al joc pervers d'un poder executiu [el govern espanyol] utilitzant el poder judicial per bloquejar el poder legislatiu”, cosa que veu com “un atac directe a la divisió de poders”. Per tot plegat, ha demanat a l'alt tribunal “que arxivi la causa per dignitat democràtica”.
El diputat ha demanat als cinc investigats que “no es moguin ni un mil·límetre de la defensa de la inviolabilitat dels diputats i del Parlament com a institució”. “Ells hi són per nosaltres, i nosaltres som ells. Ens sentim tots jutjats, investigats i atacats”, ha reivindicat .
El president del grup de Catalunya Sí Que Es Pot, Lluís Rabell, també ha criticat el procés judicial contra els membres de la mesa i ha exigit la “nul·litat del procediment. Ha avisat que “no hi h res més pervers i perillós que intentar resoldre un conflicte polític per la via penal i judicial”. “Això no el soluciona, l'enquista, l'enverina i té altres derivades perilloses”, ha alertat.
Al seu parer, el TSJC està “prejutjant i criminalitzant d'antuvi un debat inacabat al Parlament”. “El que fa és col·locar sota sospita preventivament la mesa del Parlament per permetre un debat que podria desembocar en una o altra conclusió. És una distorsió parlamentària sense precedents”, ha sentenciat.
Ha considerat que la judicatura “hauria d'exigir que els estaments polítics assumissin les seves responsabilitats, obrint vies de diàleg i articulant solucions polítiques en lloc d'aquesta deriva punitiva”.
El portaveu del grup parlamentari de la CUP, Albert Botran, s'ha mostrat convençut que els membres de la mesa “no seran els últims” en patir represàlies judicials per estar al costat “d'una societat madura que vol preguntar-se si vol ser independent”. “L'Estat respon davant aquest repte amb l'estratègia de la por i la divisió, per confondre i embrutar la feina de la Mesa”, ha indicat.
En aquest sentit, ha demanat als cinc investigats “fermesa en la defensa i l'empara del dret a expressar-nos i aprovar tot el que creiem legítim i és un anhel majoritari”. “Estem convençuts que ho faran quan calgui, que això implica assumir conseqüències i que ara són ells però després serem uns altres”, ha augurat. “[L'Estat] ens vol atemorits però fa temps que hem perdut la por”, ha conclòs.