Societat

aeroports

caos al Prat

Interior traspassa a Aena la causa del col·lapse al Prat

La policia diu que l'arribada, de cop, de deu vols a l'aeroport de Barcelona va sobrecarregar el control de passaports

El volum de trànsit aeri de cada dia és conegut amb 72 hores d'antelació

Ni el Ministeri de l'Interior ni la Delegació del Govern a Catalunya van fer ahir el mínim exercici d'autocrítica per valorar els episodis de caos que ha viscut l'aeroport de Barcelona des que el 7 d'abril passat va entrar en vigor una nova normativa europea sobre el control de passaports amb un col·lapse que va arribar al seu punt àlgid el diumenge, amb cues de fins a 90 minuts davant les cabines on els policies verifiquen la documentació dels passatgers. Ahir, un portaveu policial consultat per aquest diari va insistir que els problemes ocorreguts diumenge van ser motivats pel fet que “van arribar de cop deu avions”, i va demanar a Aena que “tingui mesures a punt evitar situacions imprevistes com aquesta”. Des de l'ens aeroportuari no es va trigar a replicar recordant que en l'organització del tràfic aeri no hi cap la improvisació ni els imprevistos i que el nombre de vols que hi ha cada dia “es verifica amb una antelació de 72 hores”. L'argument de la falta de previsió denunciat des de la policia topa amb la realitat que ha viscut l'aeroport els últims dies, on ja s'havien produït situacions de col·lapse similar a la de diumenge. Ja hi va haver problemes el dilluns 17 d'abril, últim dia de vacances de Setmana Santa, i es van reproduir almenys el divendres 21 i 28 d'abril, segons es pot constatar a Twitter per diversos usuaris que en van deixar constància.

Pel que fa als problemes de diumenge, les mateixes fonts policials consultades van assegurar que l'arribada d'un volum superior de passatgers es va afegir a un conjunt d'incidències del agents de policia que atenen el Prat, que van haver d'assumir el trasllat de diversos detinguts a dependències policials, fet que va afectar la capacitat d'atenció en el punt de control de passaports.

Diumenge, en el moment de màxima aglomeració de viatgers, es van formar cues de 75 minuts, segons la policia, temps que Aena va elevar fins a l'hora i mitja d'espera. La nova normativa obliga a tots els viatgers que pertanyen al territori Shengen a passar el control de passaport, de forma exhaustiva, quan surten o entren del país, i aquesta circumstància fa alentir el procés, que fins ara era més laxe. Es tracta d'un conjunt de mesures per fer front al terrorisme internacional, un cop constatat que alguns dels islamistes que han atemptat a Europa havien entrat al territori de Shengen amb una documentació en regla.

Després del gran col·lapse de diumenge, ahir la situació va millorar ostensiblement, si més no pel que fa a les sortides. A quarts de dotze del matí, al control de passaports de l'àrea d'embarcament les cues eren només de 7 minuts, segons van explicar fonts aeroportuàries. A simple vista tampoc s'hi veien les aglomeracions del dia anterior. Ara bé, a la zona d'arribada la situació no era la mateixa. Un taxista que esperava un client provinent de Turquia amb un vol que va tocar terra a Barcelona a les 10:20 del matí, a les 12 del migdia encara esperava amb el cartell a la mà.

La millora d'ahir va ser producte d'un reforç del personal policial, que durant els dies vinents augmentarà. Així ho va anunciar el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, a través de Twitter, on va anunciar mesures per “agilitzar i millorar els processos de control de la seguretat a l'aeroport del Prat”. Aquestes mesures s'han de concretar amb la incorporació de 20 agents nous a la plantilla del Prat.

LES XIFRES

90
minuts
és el temps màxim d'espera que van haver de suportar diumenge els viatgers en el control de passaports.
20
agents
de reforç a la plantilla policial de l'aeroport del Prat es va comprometre a activar ahir Enric Millo.

Rull vol que De Santamaría s'excusi

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va assegurara ahir que el col·lapse de l'aeroport del Prat és “una bona raó perquè la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, viatgi amb urgència a Barcelona per demanar excuses i que hi posi ordre d'una vegada per totes”. El conseller va definir l'episodi de diumenge com “un homenatge a la improvisació” i va assegurar que ja ha tractat el tema amb el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, i amb el delegat del govern espanyol, Enric Millo, del qual va dir que l'havia vist sobrepassat per la situació. Millo, del qual depèn el control de la policia i la Guàrdia Civil a Catalunya, el diumenge era al torneig de tennis Comte de Godó quan el col·lapse arribava al seu punt àlgid i no va ser fins ahir a la tarda que va fer un primer pronunciament sobre el tema a través de les xarxes socials.

Per la seva part, el grup del PDeCAT al Senat demanarà la compareixença del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Soido, perquè doni explicacions dels fets ocorreguts.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.