cultura

Per partida doble

Sant Jordi ja es va poder flairar pels carrers de Barcelona ahir i moltes llibreries eren plenes

Els gremis d'editors i de llibreters són optimistes i preveuen una facturació de 20,9 milions

Quan Sant Jordi cau en diumenge, editors i llibreters tremolen. Enguany, però, sembla que tots els astres de la bona sort s'hagin alineat per gaudir d'una de les millors diades dels darrers anys. Avui tindrem sol, les botigues obertes, activitats a dojo, una pila d'escriptors de casa i estrangers i, sí, un Madrid-Barça que amenaçava d'eclipsar la festa però que se celebrarà prou tard (a tres quarts de nou) perquè tan sols pessigui l'atenció al final d'una jornada que es preveu massiva.

Aquest Sant Jordi a Barcelona hi haurà unes 400 parades de llibres, mentre que a la resta de Catalunya se n'esperen unes 600, segons el Gremi de Llibreters. Enguany, a més, s'han solucionat els problemes d'ús de l'espai que es van generar l'any passat a Barcelona per qüestions de seguretat i mobilitat, segons fonts del Gremi de Llibreters.

Després de constatar una remuntada en les vendes de llibres per Nadal i, prèviament, per la Setmana del Llibre en Català el setembre, el Gremi d'Editors es mostra prudent i no vol fixar cap xifra concreta. Cal saber que l'any passat la facturació va ser de 20,96 milions d'euros. La realitat, però, és que aquest Sant Jordi ha estat per partida doble, ja que s'ha allargat amb el cap de setmana. Ahir moltes llibreries ja van notar un increment d'afluència als seus establiments gràcies al fet que el descompte del 10% ja s'aplicava. Als carrers del centre de Barcelona, ja esquitxats per les primeres roses, ja es respirava un aire festiu, i alguns centres comercials com el de Glòries ja van instal·lar parades de llibres.

Una bona collita

En l'àmbit literari aquest Sant Jordi presenta un florit ventall de títols, entre els quals n'hi ha una colla d'escrits per autors mediàtics, com ara Rosa de cendra, de Pilar Rahola, Premi Ramon Llull; Nosaltres dos, de Xavier Bosch; Un home cau, de Jordi Basté i Marc Artigau; La senyora Stendhal, de Rafel Nadal, o Els vells amics, de Sílvia Soler, sense oblidar les novel·les premiades amb guardons literaris com el Sant Jordi, El setè àngel, de David Cirici; el Premi Nadal, Mitja vida, de Care Santos, o bé el Josep Pla, La fada negra, de Xavier Theros. En castellà tenim la novetat de Javier Cercas, El monarca de las sombras, i la de Carlos Ruiz Zafón –traduïda–, El laberint dels esperits, i el darrer lliurament d'Ildefonso Falcones, Els hereus de la terra.

Alguns d'aquests títols encapçalaran els rànquings dels llibres més venuts, però no s'ha d'oblidar que, al capdavall, només representen un percentatge molt menor (un 4,33% l'any passat) del gruix de llibres que es ven i que correspon a llibres infantils i juvenils, llibres pràctics, d'autoajuda, clàssics, edicions de butxaca, llibres il·lustrats, receptaris, etc.

En tot cas, i gràcies al fet que Barcelona va aconseguir el títol de ciutat literària de la Unesco, cada vegada més autors estrangers s'apunten a la festa del llibre i de la rosa, i enguany hi haurà un bon estol d'autors forans: Siri Hustvedt, Donna Leon, R.J. Palacio, Olivier Bourdeaut, Petro Màrkaris i Federico Moccia, entre d'altres.

Festa diversificada

El fet que Sant Jordi caigui en cap de setmana convida a organitzar activitats paral·leles i de tarannà festiu, com ara el Sant Jordi Off que proposa l'Antic Teatre, que servirà per celebrar el catorzè aniversari d'aquest espai de creació de la ciutat amb recitals, espectacles i lectures; la Petonada, que convoca Òmnium a la plaça Universitat per reivindicar “la llibertat afectiva i la diversitat dels models de família”, o bé la Ruta dels Dracs que ha projectat TMB per trobar les bestioles mítiques repartides per tota la ciutat i connectades per la línia 3 del metro. Una altra iniciativa simpàtica és el concurs de selfies que ha organitzat el Gremi de Llibreters de Catalunya i que consisteix a fer-se una foto amb el llibre comprat en una de les llibreries que aplega la nova app de l'entitat. Una altra novetat aquest Sant Jordi és la festa que es va celebrar ahir al vespre a El Born Centre Cultural, organitzada per l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub). Es tracta d'un nou esdeveniment amb voluntat de continuïtat els propers anys, la Nit del Drac. Nit d'homenatges, amb l'objectiu commemorar els aniversaris relacionats amb els grans noms de les lletres catalanes com, aquest any, Josep Palau i Fabre, J.V. Foix i Prudenci i Aurora Bertrana, entre d'altres.

La festa continua avui, doncs, en una diada que es presenta pletòrica. I perquè sigui rodona, algunes recomanacions per als que van a la caça i captura de signatures: portar calçat còmode, una ampolla d'aigua i carregar-se de paciència.

Sis milions de roses

Els majoristes del mercat de la flor de Mercabarna preveuen que aquest any es comercialitzin sis milions de roses a Catalunya amb motiu de Sant Jordi, una xifra de vendes similar a la dels últims anys, malgrat que enguany la diada caigui en diumenge.

Quant als preus, segons els majoristes, hi ha una tendència a l'estabilització i es podran trobar roses a quatre euros o més, depenent de la qualitat de la flor, de la longitud de la tija i de la seva presentació. Pel que fa a les varietats, tornarà a predominar la varietat Freedom, seguida de la Red Naomi. A part de la rosa vermella, el sector preveu que es distribuiran també roses blanques, grogues i rosades, seguint la tendència dels darrers anys.

D'altra banda, el Gremi de Floristes de Catalunya ha reclamat de nou aquesta setmana una solució davant la creixent massificació de parades de venda de roses a les grans ciutats, un fet que, al seu parer, amenaça de malmetre la imatge de la diada.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.