Recurs amb preavís penal
L'Estat demana al TC que alerti Puigdemont de les greus conseqüències de fer el referèndum
Addueix que el recurs estatal contra els pressupostos implica un pas cabdal per poder aturar la culminació del procés
Els advertiments s'estendran al conjunt del govern català
Santamaría: “Ningú ha fet tants quilòmetres per avançar tan poc”
Si no replegueu les veles, us haureu d'atenir a greus conseqüències. Aquest és el missatge que va enviar ahir el govern de Mariano Rajoy al de Carles Puigdemont en el supòsit que no faci cas de la imminent suspensió de la disposició addicional 40 i de les tres partides dels pressupostos de la Generalitat destinades a garantir la celebració del referèndum. I aquest avís és el que pretenen que el Tribunal Constitucional (TC) faci arribar formalment al cap de l'executiu català, així com als membres del seu gabinet, en el moment de notificar-los que aquests capítols dels comptes queden paralitzats temporalment en espera d'una resolució definitiva que els faci saber que en cap cas poden fer servir diners públics per a una finalitat per a la qual els recorden que no tenen competències. Així doncs, qualsevol moviment que suposi dotar de finançament una consulta sobiranista podria implicar una persecució penal, alerten.
Una vegada més, l'executiu de Rajoy no vol que la falta d'advertiment per part de l'alt tribunal –com va passar el 9-N– pugui ser utilitzada com a pretext per tirar endavant el projecte de posar les urnes al mes de setembre. Una decisió que l'Estat admet que a hores d'ara es proclama “amb total contundència i des de la màxima responsabilitat”, tal com s'explicita en el recurs estatal analitzat en el Consell de Ministres i que inclou cites textuals de Puigdemont. Tant és així que, com ja s'havia fet en recursos anteriors que afectaven aspectes del procés, es reclama al Tribunal Constitucional que notifiqui la seva decisió de manera “personalitzada” a les parts que considera implicades. L'incompliment, si més no, serveix de base per a futures querelles de la fiscalia, com és el cas de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i altres membres de la Mesa.
Els assenyalats
En aquesta ocasió, s'assenyalen com a destinataris del missatge el president Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i tots els consellers, així com Joan Vidal, secretari del govern; Josep Maria Jové, secretari general de Vicepresidència; Rosa Vidal, interventora general de la Generalitat; Mercè Corretja, directora de Contractació Pública, i Anna Tarrach, directora general de Pressupostos. I, a més, amb l'exigència que es publiqui no només en el Butlletí oficial de l'Estat (BOE), sinó també en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, compareixia ahir després de la reunió del Consell de Ministres per informar de la formalització del recurs d'inconstitucionalitat al TC, una iniciativa que formarà part del paquet de demandes que també tenen intenció de presentar la setmana vinent el grup socialista al Congrés, d'una banda, i el del PP i C's, de l'altra. I, sobretot, per explicitar els noms dels que considera responsables dels pressupostos.
En tot cas, si bé l'objectiu és oferir una imatge d'unitat i fortalesa del govern espanyol i els partits estatals per plantar cara a la Generalitat i tombar les diverses partides per fer el referèndum que conté el pressupost –de prop de sis milions d'euros–, Santamaría recordava que només l'executiu espanyol té la facultat de reclamar al TC que decreti la suspensió cautelar i immediata dels comptes. I també de demanar a l'òrgan judicial que alerti els destinataris de l'obligatorietat de “paralitzar o impedir” qualsevol iniciativa que suposi “ignorar o eludir” la suspensió acordada. L'Estat hi afegeix que s'han d'abstenir de fer servir no només les partides impugnades referides a “processos electorals de participació ciutadana” o “consultes populars”, sinó també qualsevol altra partida o crèdit –incloent-hi el fons de contingència– que tingui com a objectiu finançar el referèndum que s'assenyala en la disposició addicional 40, també impugnada. Aquest darrer apartat inclou les dues esmenes impulsades per la CUP i CSQP, una doble aprovació que Santamaría qualificava d'“inèdita”.
En tot cas, ahir La Moncloa reiterava que, prèviament, aquesta disposició addicional ja havia estat considerada inconstitucional pel Consell de Garanties Estatutàries, i que els canvis introduïts arran del debat parlamentari han servit per ratificar el recurs de l'Estat.
La número dos de l'executiu espanyol va aprofitar la seva presència en la roda de premsa del Consell de Ministres –en què compartia taula amb tres ministres més– per carregar amb duresa contra el procés i, sobretot, contra els caps visibles de la Generalitat. “Ningú ha fet tants quilòmetres per avançar tan poc”, exclamava amb relació als viatges internacionals de Puigdemont i del conseller Raül Romeva. I, sobretot, es valia de l'últim resultat del CEO –que assenyala que hi ha més partidaris del no que del sí a la independència– per apuntalar la tesi que no només “no van enlloc” amb el procés, sinó que “cada vegada els acompanya menys gent”.
En l'escrit d'impugnació que es va analitzar en el Consell de Ministres, es repassen les ocasions en què l'Estat ha acudit al TC per aturar el procés i es recorda que sempre se'ls ha donat la raó pel que fa al rebuig de la sobirania catalana. Però, malgrat això, s'hi afegeix que, a hores d'ara, hi ha una “voluntat decidida” per part de la Generalitat de “culminar” el procés constituent amb la celebració del referèndum, com a pas previ “essencial”. És per això que es considera que aquest darrer recurs és cabdal per frenar uns comptes que tenen com a objectiu materialitzar la ruptura.
LES FRASES
Tàndem Campuzano-Xuclà
Carles Campuzano serà el nou portaveu del PDeCAT al Congrés i Jordi Xuclà, el coordinador polític dels diputats i senadors del partit. L'un i l'altre es repartiran les funcions que fins ara exercia Francesc Homs, que dimarts passat va perdre el seu escó com a conseqüència de la inhabilitació d'un any i un mes decretada pel Tribunal Suprem. Els veterans diputats sobiranistes formaran un equip director o “tàndem”, tal com ho especificava ahir la formació catalana en un comunicat de premsa, i dissenyaran l'estratègia de partit durant l'actual legislatura espanyola. El PDeCAT, de fet, aprofitava l'anunci del relleu per tornar a denunciar la condemna d'Homs i la seva expulsió de la cambra baixa, i assenyalava que aquesta decisió judicial “inaugura una ignominiosa etapa en què la defensa d'unes idees polítiques i la facilitació de l'exercici del dret a la llibertat d'expressió tenen conseqüències penals”. Els diputats i senadors es reincorporaran a les tasques parlamentàries dimecres que ve, després que dimarts acompanyin Homs en la seva compareixença pública a Barcelona.