Política

Sistema judicial

El govern espanyol va “pressionar” el Consell d'Europa perquè rebaixés la crítica a Espanya

Les gestions no aconsegueixen “esborrar del tot el to crític” de l'informe de la Comissió de Venècia sobre la reforma del TC

Fonts del procés de deliberació apunten que la institució “observa amb preocupació” el cas espanyol

El govern espanyol va “forçar la rebaixa de les duríssimes crítiques” que els relators independents de la Comissió de Venècia feien a la reforma del Tribunal Constitucional (TC), segons ha pogut saber l'ACN de fonts coneixedores del procés de deliberació d'aquest organisme assessor del Consell d'Europa.

Tot i així, les “pressions d'Espanya” no han aconseguit “esborrar totalment el to crític de la Comissió” en el seu informe sobre la modificació de la llei de la cort de garanties espanyola. Les mateixes fonts subratllen que el text definitiu considera una “excepció” l'atribució de poders de l'alt tribunal, cosa que l'equipara a Estats amb poca tradició democràtica. Així, compara la reforma del TC amb el “model seguit en països com Albània, Armènia, Moldàvia i Ucraïna”.

A més, l'informe es mostra crític mesures com la potestat del TC per suspendre autoritats i treballadors públics.

Per això la Comissió demana que es reconsideri l'atribució d'aquests nous poders al TC espanyol per generar la percepció que és un “àrbitre neutral”.

Segons aquestes fonts el Consell d'Europa “observa amb preocupació la situació d'Espanya”, que té “el dubtós honor d'aparèixer com a punt d'un ordre del dia que inclou, també, el greu cas de Turquia i Hongria, o la situació a països com Armènia, Geòrgia, Kazakhstan o Moldàvia.

En les mesures concretes previstes en la reforma del tribunal la Comissió estableix que la majoria no plantegen problemes tot i que demana que “les decisions executives” es regulin “de manera més clara”. Entre les que poden plantejar “clarament problemes” assenyala la reiteració de pagament de multes coercitives per part d'individus i la suspensió de les autoritats i treballadors públics que es negui a executar les decisions del tribunal.

La Comissió de Venècia, òrgan assessor del Consell d'Europa, ha abordat la reforma de la Llei orgànica del Tribunal Constitucional fruit d'una sol·licitud del Monitoring Commitee de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.