Judicialització del procés
El Parlament crea la comissió d'investigació sobre l'Operació Catalunya
La iniciativa obté el suport de tots els grups llevat del PP, que hi vota en contra, i C's, que s'absté
Els grups de l'oposició acusen Junts pel Sí d'impulsar la comissió com a a “maniobra de distracció” dels casos del 3% i Vidal
El Parlament ha aprovat aquest dimecres la creació d'una comissió d'investigació sobre la suposada guerra bruta contra dirigents independentista, l'anomenada Operació Catalunya.
La iniciativa ha rebut el suport de tots els grups menys el PP, que hi ha votat en contra. C's, PPC, Catalunya Sí Que Es Pot i PSC han acusat Junts pel Sí de voler crear ara aquesta comissió com a “maniobra de distracció” dels casos de presumptes comissions irregulars a CDC i de les polèmiques declaracions del jutge Santi Vidal.
De fet, el debat ha estat marcat per les acusacions creuades de corrupció. El diputat de Junts pel Sí Lluís Guinó ha començat la seva intervenció reconeixent que li fa “fàstic” haver de parlar a la cambra de “l'operació Catalunya”, que ha descrit com una “trama d'extorsió per intentar destruir l'adversari polític”.
En aquest sentit, ha acusat l'Estat d'actuar com en un sistema totalitari. “La policia política semblava que havia desaparegut del nostre llenguatge polític, és un concepte de dictadures”, ha lamentat. Segons el grup que ha impulsat la comissió d'investigació, l'operació Catalunya suposa una “persecució política de les diferències” i és incompatible amb la democràcia.
La diputada popular Esperanza Garcia li ha replicat que “s'ha de tenir molta barra per dir que li fa fàstic determinades coses” quan l'exresponsable del Palau Felix Millet ha confessat avui comissions irregulars a CDC a canvi d'obra pública.
García ha negat que existeixi l'Operació Catalunya i, en canvi, ha denunciat una “operació de distracció” i una gran evasió per tapar una altra comissió que es va crear la setmana passada, en referència al cas Vidal. “Aquesta és la que us hauria de donar fàstic i vergonya”, ha reblat.
El portaveu de C's, Carlos Carrizosa, ha argumentat l'abstenció del seu grup perquè estan en desacord amb el nom de la comissió d'investigació. Segons ell, es tracta d'un cas d'espionatge polític i no d'una operació Catalunya. “Estarem al costat de qualsevol investigació d'abús de poder però no podem avalar una comissió d'investigació que es fa amb un nom que ja denota la finalitat que és fer-se les víctimes”, ha argumentat. A més, ha advertit que l'objectiu no pot ser esborrar el cas Palau, el cas Pujol o el cas de les ITV sinó donar llum al que ha passat perquè no torni a succeir.
En la mateixa línia, el diputat del PSC Jordi Terrades ha confiat que la voluntat de Junts pel Sí amb aquesta comissió no sigui la de tapar la comissió d'investigació del cas Vidal que ha forçat l'oposició o les maniobres per arribar a la independència per la via exprés.
Segons el socialista, el comportament antidemocràtic de l'Estat ha passat paral·lelament als casos de corrupció que han esquitxat CDC.
El diputat de Sí Que Es Pot Marc Vidal ha reconegut que el seu grup ha votat a favor de la creació de la comissió d'investigació des d'una “profunda desconfiança”. D'una banda, per les conclusions que en puguin sortir i, de l'altra, sobre la finalitat que pugui buscar Junts pel Sí i l'oportunitat del moment. “Ara quan comença el judici del cas Palau? Ara quan el jutge està acorralant el partit del 3% o més aviat del 4%? Ara que es demana investigar què hi ha de cert en les declaracions d'un jutge?”, ha preguntat. I és que per Vidal es tracta d'una “pura maniobra de distracció”.
La diputada de la CUP Mireia Boya ha afirmat que la guerra bruta dels cossos policials i dels tribunals fa anys que existeix i ha acusat l'Estat de “perseguir sistemàticament” tots els moviments que qüestionen l'statu quo. Boya ha demanat que la comissió d'investigació no es restringeixi en el moment actual ni en el Principat.