Procés sobiranista
L'oposició veu desautoritzat el full de ruta del govern
C's, PSC i PP consideren que el Consell de Garanties Estatutàries els ha donat la raó
Catalunya Si Que Es Pot reivindica que el dictamen reforça la seva aposta per un referèndum acordat
Els tres partits que van recórrer els apartats dels pressupostos relacionats amb el referèndum, C's, PSC i PP, consideren que el Consell de Garanties Estatutàries els ha donat la raó i donen per acabat el full de ruta del govern i fins i tot la legislatura. De la seva banda, Catalunya Sí Que Es Pot creu que el dictamen referma la seva posició i desautoritza l'estratègia d'unilateralitat de l'executiu de Carles Puigdemont.
El portaveu adjunt de C's, Fernando de Páramo, ha afirmat aquest divendres que les conclusions de l'òrgan consultiu de la Generalitat sobre els comptes del govern suposen el “game over del full de ruta de Puigdmeont” i “l'aventura” del president de la Generalitat.
En aquest context, ha proclamat que avui comença una “nova etapa” i ha confiat que a partir d'ara al Parlament es deixi de parlar del “monotema” i d'un full de ruta que, segons De Páramo, s'ha convertit en un “laberint”.
El diputat ha demanat al govern que abandoni el “victimisme” i ha posat de manifest que “no ha estat el malvat Tribunal Constitucional (TC), ni la malvada Fiscalia” sinó “el seu propi Consell de Garanties Estatutàries el que ha dit que els pressupostos són il·legal i contraris a l'Estatut”.
Per aquest motiu, ha recomanat al president que llegeixi el dictamen i prengui una decisió. “Que deixi d'amagar-se i d'enganyar els ciutadans”, ha afegit. C's vol que Puigdemont comparegui al Parlament per “donar la cara” i ha lamentat que s'amagui per parlar de dades fiscals i també ara “per no parlar del seu fracàs”.
Preguntat per si C's portarà els pressupostos al TC si el Govern no modifica la llei, De Páramo s'ha limitat a dir que no han pres cap decisió i que es plantejaran “totes les opcions” perquè es compleixi.
Bandolerisme polític
El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha rebut “amb satisfacció” que el Consell de Garanties Estatutàries els hagi “donar la raó” sobre la il·legalitat de la disposició addicional 31ena dels pressupostos.
En la mateixa línia que De Páramo, ha subratllat que “ara no és el malvat TC que va en contra de Catalunya i del govern de la Generalitat”. “En aquest cas és un òrgan propi, amb majoria escollida pels partits nacionalistes, que li diuen que no pot anar per aquest camí”, ha etzibat.
Per això, ha convidat el govern a retirar els pressupostos, i ha insistit que el referèndum sobre la independència de Catalunya no se celebrarà.
García Albiol ha lamentat que la reacció de l'executiu de Puigdemont hagi estat la de mantenir el compromís amb el referèndum. Segons ell, aquesta actitud “posa en evidència que es practica bandolerisme polític”. “S'està actuant com si això fos una república bananera”, ha afegit.
El popular ha suggerit que si el govern decideix ignorar els informes del Consell de Garanties al·legant el caràcter no vinculant d'aquest òrgan consultiu seria millor tancar-lo. “Ens estalviaríem molts diners i descrèdit”, ha afirmat.
Davant d'una previsible aprovació dels comptes per l'aval de Junts pel Sí i CUP, Albiol s'ha compromès a “aturar la bogeria política” dels independentistes i ha defensat que tant el seu grup com el govern espanyol “prendran les mesures pertinents” si detecten “irregularitats”.
Pel que fa a la partida de 5,8 milions per a processos electorals que el Consell sí que ha avalat, el líder del PP català ha fet notar que “si una partida genèrica es singularitza per a un referèndum, és evident que quedarà impugnada i no es podrà utilitzar”.
Final de legislatura
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha opinat que el fet que el Consell també digui que el referèndum en el qual el govern va “basar” el seu mandat “no es pot celebrar” suposa el final de la legislatura. “El que correspon és que el govern retorni el projecte de llei i doni per acabada una legislatura”, ha afirmat. Per aquest motiu, ha reclamat la “convocatòria d'eleccions ja”.
“Els vam advertir, vam presentar esmenes. Esperem que facin cas ara al Consell de Garanties, que és de la Generalitat”, ha sentenciat.
Iceta ha insistit en la il·legalitat del referèndum i ha remarcat que “la legislació vigent” no el permet. “No ho diem nosaltres, ni Madrid ni el TC, ho diu el Consell de Garanties. El que demanem és que el Govern no quedi obcecat i cegat per la seva voluntat política i negui la realitat”, ha conclòs.
Referèndum acordat
El portaveu de Catalunya Sí Que Es Pot, Joan Coscubiela, veu el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries com una desautorització “en tota regla” de l'estratègia d'unilateralitat del govern català i un aval a la posició del seu grup.
Segons ell, el dictamen és d'una “gran transcendència” perquè “desautoritza” per unanimitat el “despropòsit” en què està instal·lat el govern i les seves estratègies “més o menys velades d'unilateralitat”.
Per Coscubiela, les conclusions del Consell demostren que el referèndum es pot fer si es fa bé i, per tant, conclou que és viable i que cal mantenir-lo amb la condició que es faci bé. “El que no pot ser és posar en perill la pròpia existència del referèndum a base de suposats gestos d'unilateralitat i desobediència que no fan res més que degradar la vida política del país”, ha avisat.
És per això que ha reivindicat que el text de l'òrgan consultiu reforça l'estratègia del seu grup, que defensa que l'única via possible és un referèndum acordat.
El diputat ha denunciat que hi ha una situació de desconcert que està fent “molt mal” al Pacte Nacional pel Referèndum, ja que mentre la seva formació es dedica a recollir suports a favor del referèndum altres “generen confusió i desconcert presentant fulls de ruta contradictoris”.
En aquest sentit, ha anunciat que han demanat la compareixença urgent de Puigdemont al Parlament perquè expliqui de veritat quin és full de ruta del Govern i vagi més enllà de l'expressió “referèndum o referèndum”.
Coscubiela ha recordat que el dictamen del Consell de Garanties no és vinculant però ha afegit que no li entra al cap que l'executiu català pugui “desoir” el contingut d'unes conclusions que, a més, han estat adoptades per unanimitat.