MONTSE VENTURÓS I JOAN COMA
ALCALDESSA DE BERGA I REGIDOR DE VIC
Càrrecs electes davant del jutge
El 2016 ha sigut l'any en què diversos càrrecs electes han estat citats a declarar als jutjats per diversos temes vinculats amb el procés sobiranista. A la Catalunya central, els dos principals noms propis en aquest afer han sigut el de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), i el del regidor de Capgirem Vic, Joan Coma.
En el cas de Venturós, la justícia la va citar a declarar per no haver despenjat l'estelada del consistori durant les eleccions del 27S i del 20D. L'alcaldessa de Berga es va negar a comparèixer davant del jutge en dues ocasions: “Desobeïm perquè considerem que aquesta no era una qüestió judicial sinó exclusivament política”, va remarcar Venturós. Finalment, el jutge Alberto Ejarque va ordenar el 4 de novembre detenir Montse Venturós, i al llarg de les quatre hores en què va ser retinguda en els jutjats de Berga, finalment se li va prendre declaració.
A Vic, Joan Coma també es va negar a comparèixer davant del jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno, que el va citar a declarar el 24 d'octubre acusat d'un delicte d'incitació a la sedició per les paraules que va dir en el ple municipal del 9 de desembre del 2015 mentre es debatia la moció de suport a la resolució 1/XI del Parlament de Catalunya en que es reclamava iniciar el procés de desconnexió: “Per fer la truita, primer s'han de trencar els ous”, són les paraules que van engegar el procés de judicial que afecta a Coma, i que va viure un moment clau el passat 27 de desembre, quan el regidor vigatà va ser detingut i portat a Madrid per tal que declarés a l'Audiència Nacional per un presumpte delicte de sedició el dia següent. Coma, que va rebre multitudinàries mostres de suport, va ser deixat en llibertat amb càrrecs i se li va retirar el passaport.