judicialització del procés
El regidor de Vic Joan Coma, detingut i traslladat a Madrid
La detenció es va fer ahir a l'ajuntament i tot seguit va ser enviat cap a l'Audiencia Nacional
Aquest matí compareixerà davant el jutge
Se l'investiga per un possible delicte de sedició
Després de no presentar-se i negar-se a declarar el 24 d'octubre davant del jutge, el regidor Joan Coma, investigat per l'Audiencia Nacional per un possible delicte de sedició, ja havia remarcat que la seva detenció i trasllat a Madrid era qüestió de temps, i que quan arribés el moment estava preparat per afrontar-la amb serenitat. Finalment, ahir, pels volts de les onze del matí, agents de paisà dels Mossos d'Esquadra es van presentar a l'ajuntament de Vic per fer efectiva la detenció. Coma, que estava exercint la seva tasca de regidor a les dependències municipals, situades en plena plaça Major, va pactar amb els agents fer la detenció en una zona menys concorreguda, sobretot tenint en compte que ahir era dia de mercat setmanal a la capital d'Osona.
Acompanyat per l'alcaldessa de Vic, Anna Erra (PDeCAT), per alguns regidors de l'equip de govern com Toni Serrat i per companys del seu partit com la també regidora de Capgirem Vic Katia Juncks, la comitiva es va dirigir al capdavall de la rambla de l'Hospital, en un lloc a prop de l'edifici de Correus i dels jutjats de Vic. Allà Coma es va acomiadar dels seus familiars i amics i va pujar al vehicle que l'havia de traslladar fins a Madrid. A través del Twitter, Coma va afirmar: “L'Estat espanyol em deté. Aprofitem tot allò que ens uneix per plantar-li cara col·lectivament. Una abraçada a tots, de tot cor. Amor etern.” Més tard, i just abans de pujar al cotxe policial, el regidor de l'Ajuntament de Vic va deixar enregistrat un missatge que al llarg de tota la jornada es va fer viral a través de les xarxes socials: “Estic bé, tranquil i serè. L'Estat m'obliga a comparèixer per haver defensat en un ple el dret a desobeir lleis injustes”, explica en l'àudio, en què hi afegeix: “Podria no declarar, però de camí forçat a l'Audiència penso que hi tenim molt a dir. Que el problema el tenen els que volen resoldre als jutjats allò que només es pot resoldre democràticament. Serem els independentistes i els no independentistes els que decidirem a les urnes el futur del nostre poble.” Després de passar la nit a Madrid, està previst que Joan Coma comparegui davant del jutge Ismael Moreno avui a les deu del matí.
L'alcaldessa, Anna Erra, present en el moment de la detenció, va mostrar el suport a Joan Coma a través de les xarxes socials, on també va explicar que aquest matí serà a Madrid al costat del regidor investigat. En la mateixa línia de suport total es van expressar nombrosos alcaldes i regidors de Vic, de la comarca d'Osona i de la resta de Catalunya. Ahir al migdia, Sara Blázquez, regidora de Capgirem Vic i membre de la plataforma Moviment 30/03, de suport a Joan Coma, va comparèixer davant de l'ajuntament per fer una primera valoració de la detenció. Acompanyada de regidors municipals d'ERC i CiU, i de representants d'entitats com Òmnium Cultural, entre altres, Blázquez va demanar l'alliberament de Coma: “La detenció del nostre company és una mostra més de l'amenaça de l'Estat cap als drets bàsics de la llibertat d'expressió i de pensament. Ara, més que mai, toca fer pinya per fer front al que ens està passant.” Segons va explicar Blázquez, Coma va ser traslladat pels Mossos d'Esquadra fins a Sant Andreu de la Barca, on la Guàrdia Civil va assumir la resta del trasllat fins a Madrid.
Vic, l'epicentre
Entre les moltes convocatòries de suport a Joan Coma que es van fer ahir al vespre, la de Vic va ser especial. Centenars de persones van omplir part de la plaça Major, i en l'acte hi van ser presents la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i representants polítics d'àmbit nacional com Jordi Turull, Francesc Homs –investigat per haver organitzat les consultes sobiranistes– o Marta Rovira. Pel que fa a la CUP, la representació va anar a càrrec de les diputades Anna Gabriel, Eulàlia Reguant –que seran avui a Madrid– i Gabriela Serra. També van ser a Vic el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el de l'ANC, Jordi Sànchez, així com la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras. Està previst que diversos representants de les entitats socials i culturals del país, així com polítics de diversos colors, es desplacin durant la nit a Madrid per donar suport a Coma davant de l'Audiencia Nacional.
L'origen, una moció de suport al 9-N
El procés judicial del regidor de Vic Joan Coma va tenir el punt de partida en el ple del consistori vigatà que es va fer el 9 de desembre del 2015. Com en molts ajuntaments catalans, en aquella sessió es va presentar una moció de suport a la resolució 1/XI aprovada pel Parlament de Catalunya el 9 de novembre del mateix any, en què es demanava començar el procés de desconnexió de Catalunya respecte de l'Estat. A Vic, Joan Coma va defensar el vot afirmatiu del seu grup cap a aquesta proposta i també va remarcar que per aconseguir la independència caldria desobeir a través d'una frase que ja s'ha fet cèlebre. “Nosaltres diem que per fer la truita primer s'han de trencar els ous”, va afirmar el regidor vigatà.
La moció de suport a la resolució 1/XI del Parlament de Catalunya es va anar aprovant en molts ajuntaments catalans, i la resposta de l'Audiencia Nacional també va ser ràpida, clara i contundent demanant informació i documentació als ens municipals sobre aquest tema. A Vic, un dels primers consistoris investigats, l'esquerra independentista sempre ha remarcat que qui els va posar en l'ull de l'huracà va ser el regidor de Plataforma Vigatana Josep Anglada. Més enllà de demanar l'acta del ple i la documentació de la sessió en què es va aprovar la moció, la fiscalia de l'Audiencia Nacional va posar el focus en les paraules de Joan Coma, i el mes de març passat el jutge Ismael Moreno va acceptar iniciar la investigació per un possible delicte d'incitació a la sedició per part del regidor de Capgirem Vic. D'aquesta manera, Coma es va convertir en el primer càrrec públic investigat per haver incitat a la independència de Catalunya. Coma havia d'anar a declarar a Madrid el 24 d'octubre passat, però fidel a la seva proposta de desobediència no s'hi va presentar. Ahir, finalment, agents policials el van detenir i portar cap a Madrid, on està previst que comparegui davant del jutge.