Societat

pobresa energètica

“La pobresa no és només energètica”

La Generalitat prepara un pla amb ajuntaments i subministradores per abordar el 2017 la pobresa energètica

Administracions, entitats i companyies advoquen per anar a l'arrel del problema i resoldre'l

La pobresa energètica és al focus informatiu. Encara és a la memòria el cas de la dona que va morir a Reus per l'incendi causat per una espelma. El PP i el PSOE van acordar ahir a Madrid modificar la llei perquè no es pugui tallar el subministrament elèctric a les persones vulnerables. I és hivern, i els problemes es fan més evidents. Però no oblidem una cosa: “En podem dir pobresa infantil, alimentària o energètica, però parlem de pobresa. No pas d'una catàstrofe natural, sinó d'una desigualtat lligada al model econòmic.” Amb aquestes paraules l'alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José, va obrir ahir l'esmorzar d'Alcaldes.eu, que va aplegar, entorn del debat sobre la pobresa energètica al Baix Llobregat, representants de les administracions, d'entitats i de subministradores.

Un concepte va dominar el debat: la pobresa no és només energètica, és pobresa. Sense adjectius. I cal anar a l'arrel del problema per resoldre'l. “Hem d'atendre les persones i preguntar-nos per què passa”, va insistir San José. Una tesi reforçada per l'alcalde de Sant Just Desvern i president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà, que va alertar del col·lapse que viuen els serveis socials dels ajuntaments de la comarca, “que són a primera línia” a l'hora d'atendre les persones.

El secretari d'Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Francesc Iglesies, va assenyalar que entre el 2009 i el 2015 la pobresa energètica va augmentar un 80%, i és una xifra que va augmentant. “A la Generalitat som conscients que la pobresa energètica és una de les manifestacions de la pobresa”, va assegurar.

Quines són les causes de la pobresa energètica? Iglesies va assenyalar-ne tres: una renda insuficient, el cost dels subministraments i la manca d'eficiència en el consum. “Els ajuts ja cobreixen, en un nivell alt, les necessitats. Ara cal desenvolupar un treball tècnic entre tots per poder abordar el consum eficient i fer així que s'abaixin les factures”, va defensar el secretari d'Afers Socials i Famílies. En aquest sentit, Iglesies va explicar que la Generalitat impulsarà, en col·laboració amb els ajuntaments, les entitats socials i les companyies subministradores, un pla integral d'abordatge i prevenció de la pobresa energètica per al 2017, que inclourà intervencions als habitatges per canviar les bombetes per altres de menys consum o revisar les potències contractades i l'aïllament tèrmic, una política que l'Ajuntament de Sant Feliu ja està executant.

115 expedients oberts

Aigües de Barcelona (Agbar) va ser l'única subministradora present en el debat, representada per la directora de la Direcció de Clients, Núria Latorre, que va afirmar que “l'únic compromís de la companyia és garantir el consum de l'aigua” –un membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) present en el públic va assegurar que Agbar també ha tallat subministraments–. Agbar ha donat resposta, segons Latorre, a 34.000 famílies en situació de vulnerabilitat. “Les mesures han de ser àgils i sense burocràcia. I, sobretot, han de ser conegudes”, va destacar Latorre.

També en resposta a les crítiques de la PAH, la directora de l'Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera, va afirmar que s'està sancionant les companyies que tallen subministraments. “Ara mateix tenim 115 expedients oberts”, va assenyalar. Ribera va advocar per solucions a curt termini com ara l'assumpció de les factures, i a llarg termini, com ara l'aplicació dels protocols que han de servir per desplegar la llei 24/2015, una bona part de la qual ha estat objecte de recurs al Tribunal Constitucional.

Les entitats, al seu torn, van recordar la necessitat de vetllar especialment per la gent gran i els malalts crònics, “i veure quin impacte té sobre la seva salut el tall dels subministraments”, segons Susanna Roig. La representant de la Taula d'Entitats del Tercer Sector de Catalunya va proposar incloure un agent en la lluita contra la pobresa energètica: els fabricants d'electrodomèstics, clau per millorar en l'eficiència energètica.

LES FRASES

6,8
per cent
dels catalans presenten endarreriments en el pagament de les factures d'aigua, llum o gas.

LES XIFRES

Caldria abaixar l'IVA de la llum –que és del 21%– quan és de primera necessitat
Montserrat Ribera
Directora de l'agència catalana del Consum
Som conscients que l'energètica és una de les manifestacions de la pobresa
Francesc Iglesies
Secretari d'afers socials i Famílies de la Generalitat
La classe mitjana de la comarca té menys ingressos i la pobresa ha pujat molt
Josep Perpinyà
President del Consell Comarcal del Baix Llobregat
La pobresa energètica és deguda a la desigualtat del model econòmic
Jordi San José
Alcalde de Sant Feliu de Llobregat
La proximitat i la col·laboració amb administracions i entitats són clau
Núria Latorre
Directora de la Direcció de Clients d'Aigües de Barcelona
Ens recordem de la pobresa energètica a l'hivern, però és una realitat de tot l'any
Susanna Roig
Taula d'Entitats del Tercer Sector
34.000
famílies
estan en situació de vulnerabilitat, segons ha detectat Aigües de Barcelona entre els usuaris.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.