Societat

medi ambient

regressió del Delta

Assajaran a la Marquesa un pla contra la regressió del Delta

Durant quatre anys s'abocaran sediments en 300 metres de platja i es compararà el seu comportament amb el d'un tram veí on no s'hi actuarà

El pla es pretén finançar amb fons europeus del programa Life

L'Ebre truca a la porta d'Europa per salvar el Delta amb la posada en marxa d'un ambiciós pla que vol frenar la regressió que n'amenaça el futur. El programa es durà a terme a la platja de la Marquesa, al municipi de Deltebre, on cada any es produeix una regressió de la línia costanera de cinc metres de mitjana, segons va detallar ahir el seu alcalde, Lluís Soler.

El pla el va anunciar ahir a Barcelona el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que va explicar que s'ha presentat a Europa per aconseguir entrar en el programa Life de subvencions. El conjunt del pla està pressupostat en 2,6 milions, i a través d'Europa es pretén finançar-ne el 60%. Tot i que no serà fins a la primavera que se sabrà si s'aconsegueix l'ajuda dels Life, Rull va voler dissipar qualsevol dubte sobre el futur del pla assegurant: “Si Europa no vol subvencionar-ho trobarem els diners.”

El pla contra la regressió està coordinat per l'enginyer de la Universitat Politècnica Agustín Sánchez-Arcilla, que fa anys que treballa per a la preservació del delta de l'Ebre. Es faran diverses actuacions al llarg de tres quilòmetres de platja, entre la punta del Fangar i la urbanització de Riumar, i la principal es concretarà davant d'una finca de titularitat pública en una franja de sorra de tres-cents metres de llarg. Aquí, s'hi aniran aportant sediments durant quatre anys i en aquest temps s'estudiarà el comportament de la platja i es compararà amb un tram veí, de la mateixa llargada, on no s'hi farà aportació de sorra nova. Si els resultats són positius es podria repetir el procés a altres platges del Delta amb els mateixos problemes de regressió. El projecte està pensat per posar-se en marxa l'octubre de l'any vinent i concloure'l a finals de l'any 2021.

Agustín Sánchez-Arcilla va destacar que l'aportació de sediments es farà “molt a poc a poc, perquè hi ha el risc que si s'hi aboquen de cop hi hagi massa impacte”. Aquest ritme d'aportació també permetrà comprovar si els sediments que s'hi dipositen són els adients o no, per exemple si la sorra és massa fina i cal canviar-la per una altra. Els llocs d'extracció seran la zona de la desembocadura i la badia del Fangar.

Amb aquesta intervenció es pretén frenar la regressió de la platja i, a la vegada, es vol actuar a la badia del Fangar facilitant la regeneració de l'aigua i la diversitat de la fauna, sobretot de peixos. El pla pretén actuar sobre la millora del medi ambient però també es vol garantir la sostenibilitat de les activitats econòmiques que es desenvolupen a la zona, el turisme i la aqüicultura. Tot plegat busca aconseguir una millor adaptació de la població a l'increment dels nivells del mar que seran inevitables amb el canvi climàtic.

LA XIFRA

5
metres
de mitjana és la regressió anual del litoral al municipi de Deltebre, segons el seu alcalde.

LA FRASE

Cal passar a l'acció, s'han acabat els temps de la resignació i de creure que no s'hi pot fer res
Lluís Soler
Alcalde de deltebre

“Si algú dubta del canvi climàtic...”

El conseller Josep Rull té per costum declarar que el combat contra el canvi climàtic és una de les prioritats del seu departament. No només són paraules sinó fets, perquè Territori i Sostenibilitat té en marxa la redacció d'una llei amb mesures per fer-hi front. Ahir, però, era el torn de les paraules i en la presentació del pla Rull va advertir que “si hi ha algú que encara dubti de si el canvi climàtic és real que vagi al delta de l'Ebre, on la regressió de les platges és tangible”.

El conseller Rull va definir el programa pilot per a Deltebre de “cirurgia operativa contra els efectes del canvi climàtic”, i va voler destacar la unitat d'acció que s'ha produït ja que té el suport del món local, dels regants, del món científic representat en l'IRTA i la UPC, i també del govern espanyol, que ahir hi va ser representat a través del delegat de Costes a la demarcació de Tarragona. Amb tota aquesta unanimitat es pretén convèncer Europa que subvencioni el programa.

Tot i això, Rull no va poder evitar de fer una referència crítica al govern estatal assegurant que en qüestió de protecció del delta de l'Ebre “a Europa trobem el que aquí no tenim amb aquest entusiasme”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.