Política
Segon debat d'investidura
Sánchez no preveu que els crítics forcin l'abstenció
La direcció socialista està convençuda que un futur comitè federal no canviarà el no i descarta avalar un candidat alternatiu a Rajoy
El líder del PP s'enfronta avui al segon rebuig del Congrés
No és un rebuig tàctic, és un no “ideològic i moral molt ferm”. Amb aquesta posició, l'equip de Pedro Sánchez insistia ahir que res no el farà canviar de parer. Ni tan sols la possibilitat –remota– que el PP oferís el cap de Mariano Rajoy i proposés un altre candidat conservador a la investidura. El secretari general està disposat a aguantar totes les pressions. També les internes. I, de fet, està convençut que el sector crític no forçaria un canvi de posició cap a l'abstenció encara que en un futur comitè federal del PSOE s'obrís el debat sobre què s'ha de fer davant d'una nova sessió d'investidura que s'hauria de celebrar abans que conclogui l'octubre. Perquè, en aquest context, també es descarta que Sánchez faci el pas per buscar una alternativa amb el benentès que només acceptaria repetir l'intent d'aglutinar els vots de Podem i C's, tal i com reclamava ahir Miquel Iceta. Ni Pablo Iglesias ni Albert Rivera hi tenen cap interès.
Ara per ara, els moviments del sector crític del PSOE procliu a deixar que governi el PP continua mut. Pocs han gosat explicitar-ho, i alguns dels que han sortit a parlar en les darreres hores, com és el cas del president manxec Emiliano García-Page, tampoc no han deixat clara quina és la seva veritable posició, més enllà d'insistir que no s'ha de témer el debat intern. Des d'Andalusia, tampoc no van ser més concloents. El portaveu parlamentari Mariano Jiménez es va limitar a assenyalar que la responsabilitat d'evitar unes terceres eleccions “és de tots”. A partir d'aquesta reflexió, no va presentar cap alternativa a Sánchez.
No es precipitaran
A banda, la dissidència interna –tot i estar liderada per barons influents, com ara Susana Díaz– no sembla que tingui ara prou interès per precipitar una convocatòria del màxim òrgan dels socialistes amb aquest únic ordre del dia: una possible abstenció si Rajoy ho torna a intentar. És per això que la direcció de Sánchez no preveu que hi hagi cap comitè federal fins després que el 25 de setembre hagin votat els bascos i els gallecs. Aquestes cites electorals, si més no, es consideren cabdals per trobar el desllorigador que impedeixi els nous comicis. I sí que seran un punt d'inflexió per avaluar si continua vigent la resolució del desembre passat que establia un no al PP i a forjar una alternativa que requerís el vot dels partits independentistes.
Mentrestant, el Congrés viurà avui la darrera sessió d'investidura de Rajoy amb una segona votació per la qual no es necessita majoria absoluta, només més vots a favor que en contra. Tot i així, el candidat no aconseguirà superar els 170 suports de dimecres passat, mentre que els seus opositors en sumen 180.
LA FRASE
Els vots del PNB, “ni ara ni mai”
El PNB està en el punt de mira de la política espanyola pel fet que, després del 25-S, pot quedar en una situació feble a Euskadi i necessiti el rescat de les forces estatals per continuar governant. Així, davant la tesi generalitzada que tot pot canviar després d'aquesta cita electoral, el portaveu de la formació basca, Aitor Esteban, va voler tallar el debat assegurant que el seu grup no votarà a favor del PP “ni ara ni després de les eleccions”. Matisava, això sí, que només seria possible si Rajoy fes un gir radical en les seves polítiques i la seva actitud envers Euskadi. Malgrat que des del PSOE s'interpreta que aquest posició del PNB forma part de la campanya, des del PP tampoc veuen gens factible una entesa a mig termini amb els bascos si mantenen les seves “exigències” en matèria sobiranista. I, en tot cas, C's també amenaça amb abandonar l'acord si hi ha un apropament entre els conservadors i el PNB.