Política

Política

Segon debat d'investidura

El PNB estén el ‘no' a Rajoy a PSOE i Podem

Aitor Esteban rebutja solucionar els problemes en la formació d'un govern espanyol

El portaveu dels nacionalistes bascos diu a Rajoy que no està legitimat per perseguir els catalans

“Arregleu-vos-les entre vosaltres [quatre]” que el PNB “no va néixer per solucionar els problemes del govern espanyol”. Amb aquesta contundència s'ha expressat aquesta tarda el portaveu dels nacionalistes bascos, Aitor Esteban, a l'hora de tancar la porta a posar els sis vots del seu partit a disposició d'alguna de les quatre grans formacions espanyoles per bastir un govern a Madrid.

Esteban, que ha centrat gairebé tota la seva intervenció en passar revista dels greuges del govern espanyol amb Euskadi, ha retret a Rajoy que ahir no fes “el més mínim esforç per atreure” el seu vot, però també ha criticat el PSOE i Podem per estar-los empenyent constantment cap als conservadors.

Mirant alhora de reüll a les eleccions basques del 25 de setembre i a l'ajustat resultat que s'hi espera, Aitor Esteban ha marcat perfil propi i ha rebutjat un govern que “impulsaria la recentralització”, buidaria “les competències autonòmiques” i seguiria sense donar cabuda a les seves aspiracions nacionals.

El portaveu del PNB, que ahir ja va mostrar-se molest pel to de Rajoy amb Catalunya, li ha recordat al popular que “porten governant deu mesos sense [sotmetre's] a cap tipus de control parlamentari”, una actitud que, al seu parer, li treu tota la legitimitat per dir als catalans que “actuen fora de la legalitat”. En aquest sentit, Esteban ha recriminat al líder conservador que només “s'apliqui la legalitat vigent als qui no són de la lliga patriòtica espanyola”.

El malestar dins de les files dels nacionalistes en aquest sentit ha portat el portaveu del PNB a recordar-li als populars que Euskadi “mai ha donat el vistiplau a la Constitució espanyola” i ha assegurat que mai ho faran mentre no es reconegui el seu caràcter nacional i se'ls deixi de considerar “una comunitat autònoma més”.

Així les coses, Esteban s'ha mostrat contrariat pel fet que, després de menysprear-los, es pretengui que siguin ells “els que salvin el bon nom d'Espanya” per “pur patriotisme”. “Hi ha alguna cosa que no carbura en aquesta gran nació”, ha sentenciat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.