Política

estat francès

Els agricultors francesos protesten contra l’acord UE-Mercosur

Macron assegura que França “no signarà avui dia l’acord amb Mercosur tal com està”

Els sindicats agrícoles francesos han organitzat aquest dilluns desenes d’accions de protesta per tot el país per a reprendre les reivindicacions que van motivar la seva mobilització fa un any i, sobretot, per a oposar-se a la finalització de l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea (UE) i el Mercosur.

Una d’aquestes accions havia començat el diumenge prop de París, en la carretera nacional N118 en Vélizy-Villacoublay, on desenes d’agricultors han passat la nit amb una quinzena de tractors per a continuar amb retencions de la circulació.

Altres ‘operacions caragol’ també per a alentir la circulació o davant de les prefectures (delegacions del govern) estaven programades des de primera hora del matí en regions com Alvèrnia Roine-Alps, Borgonya Franc Comtat, Gran Est, Nova Aquitània o Occitània, Provença Alps Costa Blava, o País del Loira.

Les protestes han de continuar en els pròxims dies i així el dimarts, per exemple, està previst un bloqueig de l’autopista A9 en el pas fronterer amb Espanya al Voló, que és el principal punt d’entrada de camions espanyols en direcció a França i a la resta d’Europa.

La Federació Nacional de Sindicats d’Explotadors Agrícoles (FNSEA), principal organització professional, va reaccionar al missatge del president francès, Emmanuel Macron, que aquest diumenge des de Buenos Aires va tractar de tranquil·litzar sobre una possible signatura de l’acord UE-Mercosur.

Macron va assegurar a la premsa, després d’haver-se reunit amb el president argentí que li havia dit a Javier Milei “de forma molt sincera i molt clara que França no signarà avui dia l’acord amb Mercosur tal com està”.

En el seu compte de la xarxa X, la FNSEA va replicar que “la realitat és que (Macron) no aconsegueix convèncer. Per a tranquil·litzar al sector agrícola el president ha d’anunciar clarament que utilitzarà el veto de França en l’acord de Mercosur si se signés”.

La política comercial europea la gestiona la Comissió Europea, que en les últimes setmanes ha mostrat voluntat de tirar endavant aquest controvertit acord, que es va aconseguir en 2019 després de dues dècades de negociació.

Per a tractar d’obstaculitzar aquests moviments, els dirigents francesos han reiterat les seves declaracions d’oposició i han anunciat que estan tractant d’establir una coalició amb altres països per a aplicar un veto que França per si sola no podria imposar, almenys no formalment.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.