Política

Estats Units

En marxa les eleccions presidencials a tots els estats dels EUA

A Connecticut, Nova Jersey, Nova York, Nou Hampshire i Virgínia les votacions han donat el tret de sortida aquest migdia, a les sis del matí hora local, i Vermont ho ha fet una hora abans

Indiana i Kentucky tenen centres en un altre fus horari que obren una hora més tard

Als municipis de Maine amb menys de 500 habitants la jornada electoral arrenca quatre hores més tard

Les eleccions presidencials nord-americanes ja estan en marxa a tots els Estats Unts d’Amèrica (EUA), després de l’obertura dels col·legis electorals de Hawaii, el territori situat més a l’oest i l’últim en començar a votar.

La jornada electoral ha arrencat a les sis del matí, hora local (dotze del migdia hora catalana) als col·legis electorals a Connecticut, Nova Jersey, Nova York, Virgínia i Nou Hampshire. Una població d’aquest últim estat, Dixville Notch, s’ha avançat a la resta del país , com ja és tradició des de fa més de seixanta anys. Els seus sis únics electors han votat a la mitjanit i immediatament s’han certificat els resultats: un empat a tres vots, respectivament, entre la candidata demòcrata, l’actual vicepresidenta, Kamala Harris, i el seu rival republicà, l’expresident Donald Trump.

L’obertura i el tancament de les urnes varia considerablement al llarg del país, atès que els cinquanta estats nord-americans i el Districte de Colúmbia abasten sis fusos horaris diferents i, a més, cada estat té la seva pròpia llei electoral amb horaris específics.

També han obert a les sis (migdia hora catalana) molts col·legis d’ Indiana i Kentucky, tot i que aquests dos estats tenen zones ubicades al fus horari del centre que obren una hora més tard, a les set (una de la tarda hora catalana). A Maine, l’estat més septentrional de la costa est, gairebé tots els centres han obert a les sis, però als municipis de menys de 500 habitants la votació començarà a les deu del matí horari de l’est (quatre de la tarda hora catalana).

A dos quarts de set hora de l’est (dos quarts d’una hora catalana) han obert els col·legis de Vermont, Ohio, Virgínia Occidental i Carolina del Nord, on s’han format llargues cues en algun centres per votar. Carolina del Nord està considerada com un dels estats clau que poden decidir qui ocuparà la Casa Blanca els propers quatre anys, juntament amb Arizona, Geòrgia, Michigan, Nevada, Pennsilvània i Wisconsin. Vermont, al nord-est del país i fronterer amb el Canadà, acostuma a ser l’estat més matiner i els centres de votació poden obrir a partir de les cinc (onze del matí hora catalana), però aquest any els primers ho han fet a dos quarts de set.

A la resta d’estats de l’est la votació ha començat a les set del matí hora de l’est (una del migdia hora catalana), quan han obert els col·legis de Delaware, Geòrgia, Illinois, Maryland, Missouri, Pennsilvània, Rhode Island, Carolina del Sud i del Districte de Colúmbia, on s’ubica la capital, Washington. A Massachusetts, algunes poblacions podien triar obrir abans, a tres quarts de cinc hora de l’est. A Alabama, Florida, Kansas i Michigan part dels centres de votació obren una hora més tard perquè estan situats en l’horari central. El contrari passa a Tennessee, que tot i estar situat al fus central, la votació a les ciutats de més de 120.000 habitants arrenca a les set hora de l’est.

Centre i oest

A les dues hora catalana és el torn d’obrir els col·legis electorals a prop d’una desena d’estats centrals: Arizona, Iowa, Louisiana, Oklahoma i Wisconsin. A Dakota del Sud, que té dos fusos horaris, les votacions són més matineres en algunes zones amb horari de l’est. A Minnesota, els pobles amb menys de mig milers de votants registrats, els centres poden obrir més tard, a les cinc hora catalana i a Dakota del Nord els centres també tenen l’opció d’obrir les portes a partir d’aquesta hora. A Texas, la votació comença a les dues (hora catalana) a la zona amb horari del centre, però una hora més tard a la zona horària de Muntanya.

Els electors poden acudir a partir de dos quarts de tres hora catalana a votar a Arkansas i mitja hora més tard a Arizona, Colorado, Montana, Nebraska, Nevada, Nou Mèxic i Utah.

Pel que fa als estats de la costa oest, la jornada electoral comença a les quatre de la tarda hora catalana a Califòrnia i Idaho i a les cinc a Washington i Alaska. Hawaii serà l’últim Estat en votar, a partir de les sis de la tarda hora catalana.

Frec a frec

Els dos candidats rivals han arribat tècnicament empatats al dia dels comicis. Harris, amb el 48% de la intenció de vot, té un lleuger avantatge de poc més d’un punt respecte Trump, que té el suport del 46,8%, informa Efe, que cita la mitjana d’enquestes del lloc web FiveThirtyEight. No obstant, la presidència dels Estats Units no es decideix per votació popular, sinó per la d’un Col·legi Electoral que té 538 compromissaris. Els nord-americans designen amb el seu vot els electors que corresponen a cada estat. Per guanyar, Trump o Harris necessiten el suport d’almenys una majoria de 270 vots del Col·legi Electoral.

A la majoria d’estats ja està força clar si guanyarà Harris o Trump. És per això que la clau la tenen els set estats frontissa, on les enquestes estan molt igualades.

Altres votacions

A més de triar el president, els nord-americans elegeixen avui els 435 membres de la Cambra de Representants i a un terç del Senat. També es voten diversos governadors d’estats i alcaldes, legislatives estatals i diferents iniciatives ciutadanes, entre les quals destaquen consultes sobre l’avortament a deu estats.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.