Política

israel

L’escàndol de seguretat que esquitxa l’oficina de Netanyahu suma ja cinc detinguts

Un militar israelià ha estat detingut per la filtració de documents classificats per impedir un acord amb Hamàs

L’assistent del primer ministre també figura entre els arrestats

L’agència israeliana d’intel·ligència Shin Bet ha detingut aquest dilluns un militar com en el marc de les investigacions sobre la filtració de documents classificats de l’oficina del primer ministre, Benjamin Netanyahu, amb l’objectiu de frustrar un acord sobre els ostatges amb el moviment islamista Hamàs, segons recull el diari local The Times of Israel.

El cas ha agafat volada per la presumpta implicació de l’oficina del primer ministre israelià en la difusió d’aquests documents per condicionar l’opinió pública israeliana sobre la gestió dels ostatges i, amb ella, el curs de la guerra.

Amb l’arrest d’aquest soldat ja són cinc les persones detingudes en relació amb la investigació oberta sobre aquest escàndol de seguretat, que ha estat catalogat com una de les violacions més greus de la història d’Israel.

Entre els arrestats figuren també tres membres del servei de seguretat israeliana i un dels més estrets col·laboradors del primer ministre. Es tracta d’Eli Feldstein, que treballa en el gabinet de premsa de l’oficina de Netanyahu i ha estat portaveu del ministre de Seguretat Nacional, l’ultradretà Itamar Ben Gvir, segons es va saber diumenge al vespre després que el jutge encarregat del cas, Menahem Mizrahi, del Tribunal de Rishon LeZion, hagués aixecat diumenge el secret de sumari.

La filtració va arribar de l’exèrcit a l’oficina del primer ministre i, d’aquí a la premsa internacional. En concret, van ser publicats pel mitjà alemany Bild i pel britànic Jewish Chronicle, fet que va generar una “gran preocupació pels danys a la seguretat nacional” i “per posar perills fonts d’informació”. “Per aquest motiu es podria perjudicar la capacitat de les forces de seguretat per aconseguir l’objectiu d’alliberar els ostatges, part dels objectius de guerra”, segons el jutge.

La publicació d’aquests documents secrets va coincidir amb una setmana convulsa en la política israeliana arran del descobriment l’1 de setembre passat dels cadàvers de sis ostatges israelians a la Franja, les autòpsies dels quals van demostrar que havien estat assassinats unes hores abans de la seva localització.

La mort dels sis captius israelians va coincidir a més amb l’aprovació per part del gabinet de seguretat de Netanyahu de noves demandes amb vista a negociar amb Hamàs un acord d’alto el foc.

La troballa dels ostatges i l’aprovació de les noves condicions va provocar un gran descontentament social que va traduir-se en protestes massives.

El 2 de setembre, Netanyahu va protagonitzar una compareixença televisada en la qual va mostrar un document atribuït a Hamàs segons el qual el moviment islamista podia estar intentant treure els ostatges a través del corredor de Filadèlfia, la frontera entre Gaza i Egipte, per dur-los a l’Iran.

Els dies posteriors, tant The Jewish Chronicle com Bild van publicar article al respecte, citant documents de Hamàs. El primer feia al·lusió al pla citat per Netanyahu en la roda de premsa, mentre que el segon feia al·lusió a l’estratègia de pressió psicològica del moviment islamista cap a les famílies dels ostatges.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.