Política

OTAN

Els aliats es reuneixen a Washington amb l’ajuda a Ucraïna al capdavant de l’agenda

Es preveu que els membres de l’Aliança Atlàntica acordin un paquet de 40.000 milions d’euros de suport militar a Kíiv

La cimera confirmarà la candidatura de Mark Rutte per a la secretaria general

Els líders dels 32 països de l’OTAN es reuneixen entre aquest dimarts i el proper dijous a Washington per celebrar la cimera anual de l’organització, que enguany celebra el 75è aniversari de la seva fundació. La “tasca més urgent” d’aquesta trobada és el suport a Ucraïna per defensar-se de Rússia.

Està previst que els aliats aprovin un paquet d’assistència militar de 40.000 milions d’euros per al proper any. Aquesta xifra és força inferior a la que va proposar inicialment l’encara secretari general de l’OTAN Jens Stoltenberg, si bé els països membres s’han compromès a revisar el suport a Kíiv de manera anual. Stoltenberg plantejava una ajuda de 100.000 milions d’euros al llarg de diversos anys per assegurar el suport a llarg termini a Ucraïna, davant la possibilitat de canvis a governs que podrien minvar els recursos destinats a Kíiv, com l’eventual retorn de Donald Trump a la Casa Blanca.

També s’espera que la cimera serveixi per impulsar noves fórmules de cooperació bilateral en matèria de seguretat i aprofundir en la interoperatibilitat militar de l’organització amb Ucraïna, de cara a una futura adhesió del país a l’OTAN.

La reunió anual de l’Aliança abordarà les relacions amb els socis globals de la regió Àsia-Pacífic, com Austràlia, el Japó, Nova Zelanda i Corea del Sud, els líders dels quals estan convidats a la cimera per tractar qüestions com la ciberseguretat i l’ús de noves tecnologies.

Un altre focus de la trobada serà l’Àfrica. El ministre espanyol d’Exteriors, José Manuel Albares, confia que l’OTAN aprovi un pla d’acció per a la regió, en particular per a la zona del Sahel. L’Estat espanyol demana que l’entitat “garanteixi la seguretat” en zones, com l’Àfrica, amb una forta presència de mercenaris russos.

A l’ordre del dia també hi ha l’increment de la producció de material militar i el compromís de gastar almenys el 2% del PIB dels països aliats en defensa. El govern espanyol, que actualment es troba a la cua de l’OTAN en despesa militar, ratificarà a Washington la promesa d’arribar a aquest objectiu el 2029.

Relleu a l’OTAN

Finalment, a la cimera es confirmarà la candidatura del fins ara primer ministre en funcions dels Països Baixos, Mark Rutte, per rellevar el noruec Jens Stoltenberg com a secretari general de l’organització a partir de l’1 d’octubre. Els aliats van donar el seu vistiplau final el 26 de juny passat, després que el dirigent neerlandès aconseguís tots els suports i superant les reticències d’Eslovàquia i Hongria.

A la cimera de Washington hi haurà cares noves, com la del primer ministre del Regne Unit, Keir Starmer, que viatjarà aquesta nit cap als Estats Units després de debutar al Parlament britànic aquest mateix dimarts.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.