Política

la haia

Sud-àfrica acusa Israel davant el tribunal de l’ONU de cometre un genocidi a Gaza

Pretòria implora que actuï per salvar els palestins

“Les represàlies contra Hamàs no poden justificar un genocidi”. Amb aquestes paraules del ministre de Justícia sud-africà, Roland Lamola, ha arrencat aquest dijous al Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) la vista per la denúncia de Sud-àfrica contra Israel per genocidi a Gaza, informa l’ACN. Divendres serà el torn d’Israel per replicar i defensar-se de les acusacions de genocidi i de complicitat amb actes genocides. El Tribunal Internacional de Justícia, òrgan judicial internacional que dirimeix disputes entre estats, està analitzant la petició de mesures cautelars que també ha sol·licitat Sud-àfrica per aconseguir una ordre judicial d’alto el foc a Gaza.

Mentre la guerra a l’enclavament palestí continua sumant morts i els Estats Units intenten evitar l’escalada regional del conflicte bèl·lic, s’espera que el tribunal internacional amb seu a la Haia prengui una decisió les pròximes setmanes després que una sala formada per quinze jutges i dos magistrats addicionals triats per Pretòria i Tel-Aviv hagin escoltat a les parts.

La vista ha començat a les deu del matí amb un breu discurs d’obertura del ministre de Justícia Sud-àfrica. Tot i condemnar els atacs i la presa d’ostatges per part de milicians de Hamàs en l’atac perpetrat el 7 d’octubre a territori israelià, Lamola ha acusat Israel d’haver “travessat” una línia vermella amb les seves represàlies: la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Genocidi.

“Sud-àfrica ha iniciat aquest cas per impedir un genocidi”, ha assegurat el ministre sud-africà, segons declaracions recollides per l’ACN. Tot seguit, Lamola ha donat pas a l’equip legal del seu país format per Adila Hassim, Tembeka Ngcukaitobi, Max Du Plessis, John Dugard, Blinne Ni Ghralaigh i Vaughan Lowe. Els lletrats s’han repartit l’exposició davant del tribunal per intentar demostrar que hi ha una “política deliberada i sistemàtica” d’Israel amb “intenció genocida a Gaza.

L’advocada Adila Hassim ha assegurat que les accions d’Israel segueixen “un patró sistemàtic de conducta genocida” i ha exposat tots els fets que ho demostrarien. Hassim ha destacat la “massacre massiva de palestins”, els “desplaçaments forçosos” de més d’un milió de persones a la Franja de Gaza, els atacs militar israelià a hospitals i infraestructures civils i la imposició d’unes condicions de vida que priven els palestins de necessitats bàsiques com aigua i menjar.”Tots aquests actes conformen un patró de conducta calculat que indica una intenció genocida”, ha conclòs Hassim.

Tot seguit, segons explica l’ACN, el lletrat Tembeka Ngcukaitobi ha desgranat aquesta “intenció genocida”, que veu reflectida sobretot en declaracions de responsables polítics i militars israelians: “La intenció genocida es basa en el convenciment que l’enemic no només és el braç militar de Hamàs, sinó que està infiltrat en la vida dels palestins a Gaza”. “La magnitud de la destrucció a Gaza deixa clar que hi ha una intenció genocida que s’està portant a la pràctica”, ha afegit Ngcukaitobi.

En la seva intervenció, John Dugard, professor de dret internacional i exrelator especial de l’ONU sobre els drets humans als territoris palestins ocupats, s’ha centrat en la qüestió de la jurisdicció del TIJ en aquest cas.

La demanda

El passat 29 de desembre Sud-àfrica va demandar l’Estat d’Israel davant el TIJ per “violar les seves obligacions en virtut de la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi” per haver “comés un genocidi”, no haver “aconseguit prevenir el genocidi” i no “perseguir la incitació directa i pública al genocidi”, implicant-se en actes genocides contra el poble palestí a Gaza. Sud-àfrica ha exigit mesures cautelars per impedir “un dany encara més greu i irreparable dels drets del poble palestí” i garantir el compliment d’Israel de “les seves obligacions en virtut de la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.