Salut

Salut deixa de comptar un per un els casos de covid

A partir de dilluns les proves diagnòstiques es limitaran a persones vulnerables, casos greus i entorns de risc

La gestió de la pandèmia entrarà en una nova etapa a partir de dilluns vinent. Salut deixarà de centrar els esforços a comptar tots els casos i limitarà la realització de proves diagnòstiques a tres casos: les persones vulnerables (majors de 60 anys, pacients amb immunosupressió i embarassades), les infeccions respiratòries greus i els entorns de risc com ara centres sanitaris, sociosanitaris i geriàtrics. Amb l’adaptació del protocol a les últimes directrius estatals, desapareix també l’aïllament de les positius lleus o asimptomàtics. Això també comportarà que es deixaran d’expedir baixes amb la mateixa facilitat que fins ara. A partir de la setmana vinent prevaldrà el criteri clínic i només es concediran quan els símptomes impedeixin anar a treballar, excepte en el cas de treballadors que tinguin contacte amb persones vulnerables.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, explica que aquest pas endavant es pot fer perquè la situació és favorable: “Tenim una Rt estabilitzada al voltant de 0,9, una incidència des 250 casos i una població molt immunitzada: dels 2,5 milions de positius que hi ha hagut des de l’inici de la pandèmia, 1,3 han estat en la sisena onada i, a més, tenim un 87,3% dels majors de 16 anys amb la pauta completa”. La doctora destaca que la nova estratègia se centra a protegir les persones i els entorns vulnerables i que permetrà que el sistema sanitari se centri a recuperar de manera progressiva el seguiment de les malalties cròniques i la detecció de les severes.

D’aquesta manera, a la pràctica, Cabezas espera que si una persona té símptomes actuï “com ho faria en cas de grip o de qualsevol altre infecció per virus respiratori”. Cal valorar si els símptomes són suficients per demanar visita al metge i prendre mesures per no contagiar els altres, encara que no calgui aïllar-se.

El Departament de Salut és conscient que “hi pot haver un repunt infinitament més lleu que la sisena onada” més per l’evolució del virus a Europa que no pas pel canvi de protocol, però confia que el programa sentinella de seguiment, que entrarà en acció a l’abril, permetrà fer-ne un bon control.

2
actualitzacions
setmanals es faran a partir d’ara dels marcadors de covid: els dimarts i els divendres.

Entrem (tard) en epidèmia de grip

Catalunya ha entrat els últims dies en fase d’epidèmia de grip, en superar-se els 50 casos per 100.000 habitants. Ara estem a 80 i amb una tendència a l’alça, però sembla complicat que s’arribi als 400 d’altres hiverns, perquè el coronavirus ha endarrerit l’entrada de la grip i el factor climàtic juga en contra del virus. En condicions normals, l’epidèmia de grip dura entre dos i tres mesos, però els dos últims anys no n’hi ha hagut. El sotsdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències, Jacobo Mendioroz, admet que ara és difícil predir com evolucionaran els casos.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.