Salut

La vacuna d’Hipra es testarà en nens i adolescents

Un projecte europeu estudiarà durant dos anys i mig l’eficàcia de la vacuna en aquests col·lectius i persones immunocompromeses

Es gestionarà un pressupost de prop de 10 milions d’euros

Un projecte europeu estudiarà l’eficàcia, tolerabilitat i seguretat de la vacuna d’Hipra contra la covid-19 en infants, adolescents i persones immunocompromeses. Els assaigs tindran una durada de 2 anys i mig, es gestionarà un pressupost de 9.779.211,25 euros i per dur a terme el projecte Hipra treballarà amb un consorci internacional que inclou empreses i institucions de cinc països europeus.

El projecte europeu RBD Dimer recombinant protein vaccine against SARSCoV2 (RBDCOV) preveu la realització de dos assaigs clínics, un en un grup de persones amb el sistema immune compromès i un segon estudi en un o varis grups de nens i adolescents. Amb el projecte es vol contribuir al desenvolupament de la vacuna d’Hipra, que té per objectiu protegir de la covid greu incloent-hi les persones immunocompromeses i garantir una resposta immunitària a llarg termini. Així mateix, el projecte també contempla que la vacuna sigui accessible per a les campanyes de vacunació a tot el món gràcies a la seva conservació entre 2 i 8º C, que facilita el seu emmagatzematge i distribució.

El consorci internacional que lidera Hipra per tirar endavant aquest projecte està format per tretze socis, com ara, la Fundació hospital universitari Vall d’Hebron, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (Idibgi), IrsiCaixa, la Fundació Lluita contra la sida, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer (Idibaps) i altres institucions d’investigació i empreses privades de la resta de l’Estat espanyol, Regne Unit, Itàlia, Alemanya i Turquia.

Engegat el passat 1 de desembre el RBDCOV està finançat pel programa marc europeu Horizon Europe que, entre les seves prioritats, hi ha el suport a la recerca urgent sobre el coronavirus i les seves variants. Es tracta d’un dels onze projectes seleccionats per la Comissió Europea per a assaigs clínics per a una nova vacuna que pugui arribar més enllà de les fronteres d’Europa, creant vincles amb altres iniciatives europees. Horizon Europe és el programa europeu més gran de recerca i innovació (2021-2027), i entre les seves prioritats figura el suport a la recerca urgent sobre el coronavirus i les seves variants. La Comissió Europea ha seleccionat onze projectes en què participaran 312 equips de recerca de 40 països.

A punt per la fase 3

La vacuna contra la COVID-19 que està desenvolupant Hipra és una vacuna de proteïna recombinant adjuvada. Actualment, Hipra està en la fase 2b, però ja busca voluntaris per a la fase 3 per tant bon punt l’autoritzi l’Agència Espanyola del Medicament, cosa que podria ser abans que acabi aquest mes de gener. En aquest cas, el nombre de voluntaris es calcula que sigui de 3.000 i es preveu la participació d’una vintena de centres hospitalaris –disset a l’Estat espanyol, dos a Portugal i un a Itàlia-. Si es mantenen les previsions, la farmacèutica d’Amer espera poder comercialitzar ja la seva vacuna durant el segon trimestre d’aquest any.

La vacuna que desenvolupa Hipra es planteja com a vaccí de reforç per als països on ja hi ha una alta vacunació, però també que actuï com a primera vacuna en països on els nivells són més baixos. En aquest sentit, Hipra ja ha signat un acord per al subministrament de 50 milions de dosis de la vacuna contra la covid-19 al Vietnam -on també està fent assajos- amb l’objectiu de fer front a la pandèmia. Hipra ha anunciat que té produïdes uns dos milions de dosis per tant bon punt pugui començar el seu subministrament i que per aquest any té capacitat per fer-ne 600 milions més.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.