Política

El Congrés avala la pròrroga de l’escut social fins al 28 de febrer

El decret allarga de nou la suspensió dels desnonaments, la moratòria de lloguers o la garantia de subministraments

La mesura obté el suport dels grups independentistes i també del PP

El Congrés dels diputats ha avalat aquest dijous la pròrroga de l’escut social fins al 28 de febrer. El decret del govern espanyol que allarga les mesures excepcionals posades en marxa per la crisi del coronavirus inclou, de nou, l’ampliació de la suspensió dels desnonaments, la moratòria de lloguers i la garantia de subministraments.

Una àmplia majoria de la cambra ha avalat el text que el Consell de Ministres va aprovar a finals d’octubre –les mesures expiraven el 31 d’octubre-, ja que ha obtingut 285 vots a favor. PSOE i Unides Podem han sumat el suport de grups independentistes com ERC, PDeCAT o EH Bildu, així com del principal partit de l’oposició, el PP. Onze diputats hi han votat en contra (Cs) i 52 s’hi han abstingut (Vox).

“L’arribada de la tardor ha portat bones notícies, ja estem en recuperació, que serà sòlida i potent”, però “tanmateix es necessita un temps addicional perquè les bones perspectives macroeconòmiques arribin a totes les famílies, pimes i autònoms”, ha defensat el ministre de Presidència, Félix Bolaños.

“Per això hem decidit prorrogar l’escut social compassant-lo amb l’altre gran instrument de protecció social com són els ERTO”, que també s’han estès fins a finals de febrer, ha afegit. Bolaños ha assegurat que el govern espanyol “ha estat a l’altura i ho seguirà estant” i té com a principal objectiu protegir l’Estat del Benestar i millorar les condicions de vida de la ciutadania.


Sí crític
ERC ha fet un vot favorable però crític, perquè entén que són “mesures de protecció curtterministes” i “es queden curtes i són insuficients”. La diputada republicana Norma Pujol ha defensat que cal “més valentia legislant” i prendre “mesures ambicioses” i “estructurals”. “Per poc que sigui serà millor que res, però no es confonguin que siguin millors que res no significa que siguin suficients”, ha dit Pujol.

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, ha matisat que, tot i el suport al decret, el seu grup està en desacord amb el fet que segueixi aplicant mesures “que es podrien entendre en una situació d’urgència” en lloc d’aplicar una solució “estructural”. Bel ha censurat que “s’externalitzi la solució” fent que els propietaris hagin d’assumir una “càrrega addicional”.

Des d’EH Bildu, el diputat Oskar Matute ha demanat que les mesures excepcionals siguin “estructurals”.

La diputada del PP Alicia García ha criticat la gestió econòmica del govern espanyol i ha opinat que “les mesures temporals no resolen el problema que ha creat” l’executiu. García ha afirmat que actuen amb “desídia, deixadesa i incapacitat” i ha assegurat que donen “barra lliure a l’ocupació d’habitatges”.  No obstant, els populars hi han votat a favor.


Cs s’oposa a les mesures
La diputada de Cs Sara Giménez ha argumentat el rebuig al decret perquè conté algunes mesures “inacceptables” i ha criticat que el govern espanyol posi “pedaços” però sigui “incapaç d’abordar qüestions estructurals”. Per això, Giménez ha dit que Cs no hi pot donar suport

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.