Economia

Pimec proposa suspendre de sou i feina als treballadors que no tinguin el certificat Covid

La patronal rebutja que el dret individual de no vacunar-se exposi companys i empreses “a un major risc de contagi”

En cas de tirar endavant, l’empresa hauria d’assumir el cost dels testos dels no vacunats, segons el Col·lectiu Ronda

El secretari general de Pimec, Josep Ginesta, ha proposat suspendre de sou i feina als treballadors que no tinguin el certificat covid. En una entrevista a RAC1, Ginesta ha dit que si el treballador decideix ni vacunar-se ni fer-se la prova per accedir al centre de treball, és a dir “ni col·laborar en l’interès comú ni en la salut de tothom”, caldria suspendre “el contracte de treball i la persona deixi de rebre el seu salari”. L’exsecretari general de Treball ha afegit que seria feina de les administracions “buscar alternatives per protegir” aquestes persones. “No estem d’acord que aquest dret individual –de no vacunar-se– sigui a costa d’exposar altres companys o les empreses a un major risc de contagi”, ha afirmat.

Ginesta ha afegit que l’obligació d’ensenyar el passaport sanitari a l’hora d’accedir al lloc de treball seria un “incentiu a la vacunació”, no només per les molèsties que significa fer-se un test cada 48-72 hores, “sinó pel cost econòmic que ha d’assumir la mateixa persona”. En aquest sentit, la patronal calcula que hi ha uns 300.000 treballadors sense vacunar a Catalunya.

El líder de la patronal ha recordat que hi ha països com Itàlia que ja han optat per implantar el certificat covid a l’hora d’anar a treballar, fins i tot per les persones que teletreballen. Ginesta també s’ha fet eco de la situació d’estats com a Àustria on les empreses d’”un ventall ampli d’activitats” poden exigir el certificat abans de contractar i a més, qui refusi una feina on s’exigeixi aquest passaport “pot perdre les prestacions d’atur”.

Pimec ha demanat reunions amb el Govern per tractar la matèria, “però fins ara el Departament de Salut no ha volgut”, ha dit Ginesta. Països com Itàlia, ha recordat, ja han optat per demanar el certificat covid a l’hora d’anar a treballar, fins i tot per les persones que teletreballen. Ginesta també s’ha fet eco de la situació d’estats com a Àustria on les empreses d’”un ventall ampli d’activitats” poden exigir el certificat abans de contractar i a més, qui refusi una feina on s’exigeixi aquest passaport “pot perdre les prestacions d’atur”.

La proposta de Ginesta ha provocat dubtes entre experts en matèria laboral, que han considerat que és legal però no tal com ho ha plantejat. “Suspendre de sou i feina alguns treballadors perquè no estan vacunats o exigir la vacunació obligatòria escapa absolutament de l’ordenament jurídic i sota el meu parer seria una mesura il·lícita”, ha dit l’advocat laboralista del Col·lectiu Ronda, Natxo Parra, a ’Catalunya Informació’.

Parra ha assegurat que obligar els treballadors a vacunar-se “no és una exigència lícita” per part de les direccions empresarials i que per fer-se efectiva s’hauria de recollir en una llei orgànica aprovada pel Congrés de Diputats. El jurista ha considerat que primer cal apostar per “mesures altres invasives que permeten assolir el mateix objectiu”, com ara la utilització de la mascareta que permetrien “no contagiar les persones que no tenen passaport covid” o la realització de testos periòdics.

Unes proves que, en cas d’establir controls de passaport sanitari als centres de treball, hauria de pagar l’empresa com a qualsevol altra mesura de prevenció de riscos laborals, ha dit.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.