Medi ambient

La lava del volcà de La Palma engoleix lentament Todoque

Empitjora la qualitat de l’aire de l’illa i el núvol de diòxid de sofre podria arribar avui al País Valencià

La lentitud amb la qual avança el magma fa dubtar que arribi al mar

“La lava ni es para ni es desvia”, insistia ahir el president de Canàries, Ángel Víctor. I és que continuava el seu avenç destructor arrasant tot el que trobava al seu pas, com ara alguns carres del barri de Todoque, a la localitat de Los Llanos. Situat a tres quilòmetres del mar, els seus carrers eren plens de vida, amb un consultori mèdic, un col·legi, una farmàcia i un parc infantil, però ahir eren buits davant l’arribada de la lava, una onada lenta es va anar menjant tot el que trobava enmig del seu camí cap al mar. Com un restaurant que hi havia, que va quedar colgat per la lava. En el seu camí cap al mar ha arrasat 300 cases, 6.000 persones han hagut de ser desallotjades; una situació dramàtica que ha generat una impressionant onada de solidaritat. El comitè científic del pla d’emergències volcàniques de Canàries (Pevolca) tenia, però, ahir els seus dubtes que la lava que flueix des del volcà que va entrar en erupció diumenge passat arribi al mar, ja que ha alentit el seu ritme per l’augment de la seva viscositat. Ahir avançava a només quatre metres per hora i sota el seu mantell abrasador ja hi ha colgades més de 154 hectàrees. L’erupció estaria en una fase de “miniestabilitat”, segons va dir el director tècnic del pla d’emergències volcàniques, Miguel Ángel Morcuende, després que dimarts al vespre hagués entrat en una fase d’explosivitat. En el moment de tancar aquesta edició el volcà tenia nou centres d’emissió, quatre dels quals actius, i una única fissura, tot i que en un primer moment n’hi havia dues. Amb l’entrada en aquesta fase d’explosivitat, el volcà està augmentant l’expulsió de gasos tòxics i cendra. La qualitat de l’aire a La Palma ha empitjorat i els gasos s’estan expandint per tot l’arxipèlag canari. A més, es preveu que el núvol de diòxid de sofre (SO2) arribi avui a la península.

El pronòstic de SO2 proporcionat pel Servei de Monitoratge de l’Atmosfera de Copèrnic indica que el diòxid de sofre començarà a avançar pel Mediterrani pel sud del País Valencià i les Illes Balears. En principi aquest núvol de diòxid de sofre no comportarà riscos per a la salut ni per al trànsit aeri. Aquest núvol també arribarà a gairebé tot el Marroc i Tunísia, a més de les costes d’Itàlia, Algèria i Líbia, segons va informar ahir el sistema europeu de satèl·lits Copèrnic.

LA XIFRA

154
hectàrees
són les cobertes per la lava del volcà de La Palma des que va entrar en erupció diumenge passat.

L’OMS endureix els límits de contaminació de l’aire

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar ahir les seves noves recomanacions sobre qualitat de l’aire amb l’objectiu d’intentar frenar els set milions de morts anuals que causa la contaminació a tot el món. La nova guia fixa com a perillosos límits que fins ara considerava segurs.

Es tracta de la primera actualització que fa l’OMS sobre els límits de contaminació des del 2005. En aquesta revisió, l’OMS ha ajustat a la baixa gairebé tots els nivells de referència de qualitat de l’aire i adverteix que la superació d’aquests límits s’associa a riscos significatius per a la salut. La major rebaixa és la de diòxid de nitrogen, que descendeix dels 40 micrograms per metre cúbic actuals a 10. En el cas de les partícules també se’n redueix el límit. En el cas de les PM2,5 cau de 10 micrograms per metre cúbic a 5. En el cas de les més grans, les PM10, el límit passa de 20 micrograms per metre cúbic a 15.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.