Societat

El govern descarta reobrir l’oci nocturn a curt termini

La negativa xoca amb la posició de l’Ajuntament de Barcelona, que creu que la represa de l’activitat reduiria els botellots

La patronal del sector parla de “cop baix” per part de la Generalitat

Després d’un cap de setmana de noves imatges de concentracions i botellots, que han tingut la seva expressió més greu i desbocada a les Festes de Sants de Barcelona, el govern no es planteja agilitar l’obertura dels locals d’oci nocturn com una possible mesura per rebaixar la pressió a les nits. Va ser el mateix president català, Pere Aragonès, l’encarregat d’anunciar-ho en una entrevista ahir a TV3, on va justificar la negativa per la necessitat de prudència davant la situació sanitària. “Ja ens ha passat cinc vegades, volem que ens passi una sisena, amb una desescalada ràpida? Hem d’intentar, com a mínim, no cometre els mateixos errors que fins ara” va ser la reflexió del cap de l’executiu, fent referència explícita als rebrots que s’han anat produint tan bon punt s’han relaxat les restriccions. En aquesta mateixa línia, i després d’assegurar que comprèn “l’angoixa” que pateixen els treballadors i empresaris del sector, Aragonès hi va afegir que abans de poder reprendre l’activitat d’establiments com ara les discoteques cal “estabilitzar bé la situació epidemiològica i descongestionar l’àmbit assistencial i sanitari”. Tampoc va voler posar dates a una eventual reobertura, tot i que va donar una pista nítida quan va apuntar que, primer, “cal superar l’inici del curs escolar”. Aquesta posició xoca amb la d’alguns ajuntaments catalans, començant pel de Barcelona. El seu tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, públicament ha defensat la idoneïtat que segons ell tindria la reobertura de l’oci nocturn per reduir les concentracions festives més o menys organitzades de joves durant la nit. No és casualitat que aquesta reflexió es faci amb un ull posat en les festes de la Mercè, que comencen a mitjans de setembre i en què el consistori ja tem que es puguin repetir, o fins i tot aguditzar, algunes escenes d’aquests dies a Gràcia o Sants.

Dit tot això, però, la Generalitat es podria trobar que sigui la justícia qui l’obligui a canviar de parer. De fet, avui expira el termini que li va donar el TSJC perquè justifiqui des del punt de vista epidemiològic la seva negativa que locals com ara les discoteques pugui recuperar el pols, arran d’un recurs que va presentar la patronal Fecasarm. Justament, aquesta organització va qualificar de “cop baix” la decisió del govern, ja que segons el seu parer, entre altres coses, dona a entendre que els contagis es van disparar en la cinquena onada per la reobertura del sector. El secretari general de Fecasarm, Joaquim Boadas, va recordar que des del març que demanen que la reobertura es faci “amb múltiples mesures sanitàries i de seguretat, a anys llum dels botellots i festes il·legals”.

Un 66% de vacunació completa

Un 66,4% dels catalans tenen la pauta completa i estan immunitzats contra la Covid, un percentatge que puja fins al 77,5% si només es compten els majors de 16 anys. Segons les últimes dades fetes públiques pel Departament de Salut, a Catalunya ja s’han injectat un total de 5.667.868 primeres dosis i 4.634.813 segones, mentre que ara per ara es comptabilitzen fins a 5.240.3917 persones amb la pauta completa. Per grups d’edat, el més protegit és el de les persones que viuen en residències de gent gran o de discapacitats, en què un 97,7% de les quals tenen la pauta completa, i el 91,9% del personal que hi treballa també s’ha posat les dues dosis.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.