Societat

La variant Delta parteix en dos els Estats Units

L’expansió de la mutació del coronavirus provoca una divisió entre els vacunats i els qui no volen rebre el vaccí

La Casa Blanca s’adreça als joves a través de les xarxes socials i d’adolescents estel·lars

La variant Delta ja és la predominant als Estats Units, on és responsable de més del 58% dels contagis, i ha estat el factor definitiu per demostrar la polarització extrema del país sobre la vacunació. Des de l’inici de la pandèmia, i en gran part per culpa de l’expresident Donald Trump, la pandèmia del coronavirus ha estat un tema amb caires polítics que ara divideix el país entre vacunats i no vacunats, divisió que no és casualitat que segueixi línies partidistes entre demòcrates i republicans.

Segons una enquesta recent de KFF, mitjà especialitzat en temes de salut, l’escletxa de vacunació entre els comtats que van votar per Trump i els qui van votar per Biden en les eleccions de 2020 arriba gairebé als dotze punts percentuals. “Dues Amèriques”, com les definia l’epidemiòleg Anthony Fauci, magnificades per l’arribada de la variant Delta en consonància amb la reticència de vacunació de gran part de la població, fet que ha provocat el que tots els experts auguraven: un augment de la xifra de contagis de forma generalitzada amb efectes diferents. Les zones amb una taxa de vacunació més elevada no pateixen excessivament, en una sensació de preocupació més que d’alarma.

En canvi, hi ha zones del país, especialment del sud i del mitjà oest, com Arkansas, Missouri i Mississipí, on en alguns comtats no han vacunat ni el 20% de la població. Ara es veu com les UCI s’omplen cada vegada amb gent més jove i amb passat mèdic impol·lut.

L’ús de respiradors artificials, en alguns hospitals, supera el ritme de la primera onada.

El brot a Missouri és tan gros i fa témer tant les autoritats sanitàries que s’ha desplegat un equip federal d’urgència per intentar aturar el cop. La relació entre l’alt grau d’infecció i el baix nivell de vacunació és cada vegada més evident, i crea una escletxa molt profunda que es tem que sigui insalvable i faci que el control de la pandèmia agafi flaires d’epopeia.

Cada vegada fa més l’efecte que els Estats Units han arribat al topall de vacunació de la població, tenint en compte que un de cada tres nord-americans manté que no es vol vacunar. El ritme de vacunació ha caigut en picat: dels 3,4 milions de dosis administrades al dia en el màxim apogeu, hi ha dies que, tot i la facilitat d’accés, amb prou feines s’arriben a les 450.000.

Des del maig hi ha més oferta que demanda de vacunes, fet que crea un excedent al qual s’ha de donar sortida de forma urgent. Tota la plana major de l’administració nord-americana, amb el president i la vicepresidenta al capdavant, viatgen pel país per animar a la vacunació, amb resultats positius, però molt focalitzats a la zona on viatgen, sense l’impuls nacional desitjat.

Una de les solucions per augmentar la xifra de vacunats és incentivar la mobilització dels més joves. Les autoritats sanitàries han dit que aquells alumnes que es vacunin podran a partir del curs vinent assistir a l’escola sense mascareta ni necessitat de mantenir distància. Per reforçar el missatge a les generacions més joves, l’administració Biden potencia l’ús de xarxes socials i s’alia amb celebritats adolescents per fer augmentar el desig de vacunació entre els menors de 24 anys.

Aquesta setmana, per exemple, va passar per la Casa Blanca l’actriu i cantant de divuit anys Olivia Rodrigo, la sensació de moment als Estats Units, per enregistrar vídeos amb Biden i Fauci que es difondran per TikTok i altres xarxes socials.

LES XIFRES

1,1
milions
de llocs de treball s’esfumaran a finals d’any als Estats Units si res no canvia.
1.260
milions d’euros
es perden a la setmana per la falta de visitants estrangers, segons l’Associació de Viatges dels EUA.

Sense data per a la reobertura de fronteres

Els Estats Units encara no saben quan reobriran les fronteres a viatgers de llocs com la Unió Europea o el Regne Unit. Washington no ha respost amb reciprocitat la benvinguda europea a ciutadans nord-americans vacunats i sembla que la situació no canviarà aviat. “Volem que la gent pugui viatjar, però no puc predir res pel que fa al quan”, va dir fa poc la portaveu presidencial, Jen Psaki, que va insistir que les restriccions no estarien vigents si no fos per un tema de seguretat.

Les demandes de congressistes, el sector aeronàutic i el turístic no han fet efecte. La Casa Blanca diu que els experts mèdics no autoritzen que es puguin rebre estrangers, amb l’excusa que tot i exigir una prova PCR o d’antígens negativa el risc és massa elevat. L’altra raó, no tan explícita, és que no han trobat la fórmula per controlar el grau de vacunació dels visitants, tenint en compte que rebutgen sistemes de verificació com el passaport de vacunació.

Sense visitants estrangers, el sector turístic pateix com mai. L’Associació de Viatges dels Estats Units assegura que només comptant les pèrdues d’estrangers de la UE, el Regne Unit i el Canadà es perden 1.500 milions de dòlars a la setmana (més de 1.260 milions d’euros). Si res no canvia, a finals d’any s’esvairan 1,1 milions de llocs de treball i 175.000 milions de dòlars (gairebé 150.000 milions d’euros), que s’afegirien a les pèrdues similars de 2020.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.