Economia

Pimec xifra en 2.060 milions el deute del sector turístic gironí per la pandèmia

La patronal de la petita i mitjana empresa critica que les ajudes que han rebut de l’administració “fan llàstima” i organitza un acte d’activisme empresarial

La patronal Pimec xifra en 2.060 milions d’euros el deute que han contret els empresaris del sector turístic gironí per fer front a la pandèmia i, així mateix, considera que les ajudes atorgades per l’administració al sector “fan llàstima” si es comparen amb les que s’han donat en altres països europeus. El president de Pimec, Antoni Cañete, i el president de Pimec Girona, Pere Cornellà, van presentar ahir a Girona el balanç dels cent primers dies del nou mandat i van anunciar un “gran acte d’activisme empresarial” a la capital gironina per al 21 d’octubre en què es reclamaran solucions per a les petites i mitjanes empreses, i van fer una crida a les pimes i autònoms a participar-hi per fer palesos els seus problemes.

Fins a 10.300 milions d’euros a Catalunya i 2.060 milions a les comarques gironines. Pimec va calcular el deute que arrossega el sector turístic arran de la Covid-19 partint de les pèrdues que s’han hagut de cobrir amb préstecs ICO i que, per tant, han acabat convertint-se en deute. I el va comunicar a la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, per fer-li saber que, en global, el pes del sector s’equipara al d’una gran corporació, i demanar-li així que la compra massiva de deute que el banc fa a grans empreses pugui traduir-se en liquiditat també per a totes aquestes pimes. Segons Cañete, Lagarde va respondre, però, que, tot i donar-li la raó, la compra de deute a grans empreses, de retruc, també es traduïa en més recursos per a les petites i mitjanes.

Pes extraordinari

Pimec va voler així subratllar el pes “extraordinari” del sector turístic en l’economia gironina. Fins i tot, va assenyalar que per cada resident arribaven sis turistes a la demarcació abans de la pandèmia –una proporció molt més elevada que en qualsevol altre territori català–. Per això, Pimec considera el turisme com un dels principals eixos que s’han de reivindicar, replantejant-se, però, el model actual; repensar cap on han d’anar els ingressos de la taxa turística, desestacionalitzar, digitalitzar o preservar els espais naturals i millorar les infraestructures són alguns dels aspectes essencials que reclama Pimec. Així mateix, Pere Cornellà també va defensar la necessitat d’adequar la formació professional a les necessitats empresarials; per exemple, va destacar que no hi ha personal per a la indústria alimentària i, en canvi, hi ha molt d’atur juvenil. Un altre dels eixos en què Pimec vol basar la seva acció és l’impuls de les renovables. “Sabem que instal·lant plaques a les teulades no n’hi haurà prou”, va dir Cornellà, que va recordar el paper rellevant de projectes que s’estan duent a la pràctica a la Garrotxa. I tot sense oblidar l’aposta per les infraestructures, com per exemple l’aeroport. “Podem deixar el Barcelonacentralisme de banda?”, va demanar Cornellà, fent insistència en un sistema aeroportuari complet.

LES FRASES

No es pot tractar igual un hotel de 1.000 habitacions que un hotel de 20 habitacions
Antoni Cañete
president de pimec
Si les comparem amb les ajudes directes que s’han donat a Alemanya o França, les d’aquí fan llàstima
Pere Cornellà
president de pimec girona
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.